1997 Yılında OECD’ nin yapmış olduğu açıklamaya dayanarak e-ticareti, sayısallaştırılmış yazılar, ses ve görüntülerin uygulanması ve iletimine bağlı, kişi ve kurumları ilgilendiren tüm ticari faaliyetler olarak nitelendirebilmekteyiz.
İnternet’in günümüzde tüketiciler tarafından yaygın olarak kullanılması E-Ticarette Yenilikçi Yaklaşımların ortaya çıkmasına baş göstermiştir. Tüketiciler atık internet üzerinden haber alan, istediklerine hızlıca ulaşan, soran, tartışan, aydın ve öğrenmeye meraklı bir kitleyi meydana getirmişlerdir. İnternet kullanıcıları tarafından bu kitleye elektronik topluluk adı verilmektedir. Elektronik topluluk kitlesi başlarda İnterneti bir araştırması mecrası olarak değerlendirirken bu konu sonralarda eğlence, fikir edinme ve alım işlemleri için kullanmaya başlamıştır. Son zamanlarda İnternet’ten alışveriş yapanların sayısı giderek artmış tüketicilerin e-ticaret sektörüne duydukları güven de gelişme göstermiştir.
Hal buyken artık insanlar son zamanlarda İnternet’ten alışveriş yapanlar ve İnternet’ten alışveriş yapmayanlar olarak ikiye bölünmüşlerdir. Giderek artan yüksek teknolojiler hayatımızın her anına müdahale ederek kendilerine yer edinmişlerdir. İnternet artık hem iş hem de gündelik hayatımızın vazgeçilmez bir aksesuarı haline gelmiştir.
E-ticaretteki yenilikçi yaklaşımlar yakından ya da uzaktan teknoloji herkesin hayatına bir şekilde etki etmektedir. Dünya’ da bu düzene bağlı olarak yeni etkileşimlere girmiş ve yeni ekonomi olarak nitelendirilen bir düzene ev sahipliği yapmaya başlamıştır. Bu yeni ekonomi türüne bağlı olarak yeni iş model ve süreçleri ortaya konmuştur. E-Ticarette Yenilikçi Yaklaşımlara ayak uydurabilmek için sektörü yakından takip etmek ve gelişmeleri kendimize baz almamız gerekmektedir.
Ekonomik türdeki bu değişim sürecinde firmaların yapılanmaları ve iş dilimleri sekteye uğramış, yüksek teknolojinin gelişiyle yeni iş ortaklıkları meydana gelmiştir. Bu gelişmeye bağlı olarak tüketici hakları ve kanunlarına da yeni maddeler eklenmiştir. Artık kullanıcılar İnternet’te daha fazla bilgiye ve fiyata saniyesinde ulaşabilmekte, fiyat ve marka tutumlarına göre firmalar arasından seçim yapabilmektedir. Sektörde büyük ve orta ölçekli firmaların yer aldığı gibi bir çok küçük firma ve girişimciler de e-ticarete adım atmışlardır. E-Ticarette Yenilikçi Yaklaşımlar, tüketicilerin hayatlarında hızla yer edinmiş ve tüketicileri oldukları yerden en düşük maliyetlerle satın alım işlemini gerçekleştirmeye teşvik etmiştir.
Yeni ekonomik düzende rakiplerle rekabet haline olmak ve sektörde kaybolmamak için kurallar iyi bilinmeli ve uyum süreci minimum düzeye indirilmelidir. E-Ticarette Yenilikçi Yaklaşımlara E-Ticarette Yenilikçi Yaklaşımlara paralel olarak artan alışveriş oranları ve büyüyen e-ticaret sektörü Ülkeler arası sınırları kaldırmış, ekonomide farklı boyutlar kazandırmıştır.
B2B(Business to Business); Firmalarda arasında gerçekleştirilen ürün ya da hizmetlerin İnternet üzerinden değişimi şeklinde yapan e-ticaret modelidir.
B2C(Business to Customer); Firmalar tarafından ürün ya da hizmetlerin tüketiciye satışının yapılması ve tanıtılması işlemidir.
C2C(Customer to Customer); Online olarak yapılan sanal pazar yerlerinde ki alıcı ve satıcılara ürün değişimleri, ikinci el ürün ya da hizmet fiyatları üzerinde yeniden pazarlık imkanı sağlayan e-ticaret türü modelidir.
C2B(Customer to Business); B2C e-ticaret modelini andıran bu e-ticaret türünün farkı tüketicilerin satıcı, firmaların alıcı pozisyonda yer almasıdır. Örnek olarak iş aranan eleman siteleri bu modele örnek olarak gösterilebilmektedir.
E-ticaretteki yenilikçi yaklaşımlar kullanıcılarına ve tüketicilere bir çok fayda sağlamaktadır. Bunlara karşın sektörde rekabet oranı yüksek ve rakip firmalar fazla olduğu için tutan firmaların çokluğu kadar sektör de kaybolan firmalarında sayısı çoktur. Bu açıdan kişilerin ya da firmaların hayata tutunabilmeleri için E-Ticarette Yenilikçi Yaklaşımları yakından takip etmeleri ve teknolojiye kısa sürede adapte olabilmeleri gerekmektedir.