İnternetin günlük hayatta yaygınlaşması, ithalat ve ihracat işlemlerinin daha önce hiç olmadığı kadar değişiklik göstermesine sebep olmuştur. Alibabada satış uluslararası ticari kuruluşların ve dış ticaret firmalarının haberleşmeleri ucuzlamış ve hızlanmış, firmalar birkaç tıkla, daha önce bulunması uzun süreçler alan bilgilere ulaşabilmektedir.
İnternetin en büyük katkılarından birisi de online pazar yerlerini ve B2B web sitelerini günlük kullanıma kazandırmış olmasıdır. Dünya üzerinde en çok ziyaret edilen, B2B web sitesi olan Alibaba.com, internetin yeni yaygınlaşmaya başladığı bir dönemde kurulmuştur.
Firmalar arası ithalat ve ihracat işlemlerinin gerçekleştirildiği alibaba.com, online bir platformdur. Bu satış şekli İngilizce B2B olarak isimlendirilir ve firmalar arasındaki ticari faaliyetler büyük oranda(toptan) bu satış şekliyle yürütülmektedir.
Alibaba.com sonraki yıllarda B2C (Firmadan Müşteriye) satış kanalına yönelmiş ve Aliexpress.com sitesini hizmete açmıştır. Alibaba.com’da firmalar arasındaki toptan ticaret gerçekleşirken, Aliexpress.com‘da bireysel kullanıcılarla firmalar arasındaki perakende ticaret gerçekleşmektedir.
Çin’li girişimci Jack Ma tarafından 4 Nisan 1999 tarihinde kurulmuş olan Alibaba.com’un kuruluş amacı, Çin’li üreticileri uluslararası alanda iş yapan ithalatçı firmalara tanıtmaktır.
Türkçe bir isim gibi görünse de sitenin ortaklık ve kurulum yapısında, Türkiye ile ilgili herhangi bir bağlantı yoktur. Günümüzde Alibaba Group altında faaliyetlerini gösteren firma, grup şirketleri arasında Alibaba.com yanı sıra Alipay.com, taobao.com, Aliexpress.com gibi diğer önemi sitelerin de yer aldığı 20’nin üzerinde firmayı barındırmaktadır.
Alibaba.com’u daha çok ithalatçı şirketler kullanıyor. Bu kullanıcıların amacı Çin’li üreticilere ulaşmak. Çin son yıllarda yaptığı büyüme atağı ile Dünya’nın en çok ihracat yapan ülkesi konumunda. Çin 1997 yılına kadar en fazla ihracat yapan 10 ülke arasında değilken, yapmış olduğu atakla 2009 yılından günümüze en çok ihracat yapan ülke olmuştur.
Ürününü uluslararası pazarda satmak isteyen ihracatçılar Alibaba.com’da önemli avantajlara sahiptir. Alibaba.com üzerinde çoğu ihracatçı firmanın üyelikleri ve profil sayfaları bulunmaktadır.
Esas amacı Çin’li üreticileri batılı ülkelerdeki ihracatçılarla tanıştırmak olan Alibaba.com, ithalatçılara oldukça yardımcı olarak, Çin’li firmaların satışlarını artırma yolunu seçerek onlar üzerinden para kazanmamaktadır. Firma ihracatçılar üzerinden para kazanmaktadır. Alibaba.com üzerinden satış yapanlar, Alibaba.com’un ücretli olarak sunmuş olduğu hizmetleri satın alma yoluna gitmektedirler.
Sunmuş oldukları hizmetlere karşı ithalatçı şirketlerden hiçbir ücret talep etmeyen Alibaba.com, kazancını ihracatçı firmalara sunmuş olduğu hizmetlerden sağlamaktadır. İhracatçı firmalardan, ücretsiz üyelik haricindeki bütün üyeliklerden çeşitlerinden ücret talep etmektedir.Alibaba.com sitesi üzerinde firmanıza ait bir sayfanızın olmasını ve bu sayfa üzerinde, kullanıcılara ürünlerinizi sergilemek için Alibaba.com’a üye olmanız gerekmektedir.
Ücretsiz üyelik ile Alibaba.com üzerinde 50 adet ürün yayınlayabilecek, her bir ürüne ise 6 adet fotoğraf ekleyebileceksiniz. Ücretsiz üyeliğin en büyük dezavantajı ise ürün arama sorgularında sizin ürünleriniz ücretli üyelerin ürünlerinden daha sonra gözükmesidir. Alibaba.com’un ücretli üyeliklerinin kullanıcılara büyük ayrıcalıkları vardır. ”Gold Supplier Membership” ismi altında, Basic, Standart ve Premium Package olarak pazarlanan ücretli üyelikler, ücretli üye olan firmalara ise şu ayrıcalıkları sunmaktadır.
Temel anlamda bir web sitesi olan Alibaba.com, gücünü ziyaretçilerinden almaktadır. Aklınıza acaba Alibaba.com ürün satışı noktasında işe yarıyor mu sorusu geliyor. Bu sorunun cevabını öğrenmek için bakmanız gereken en önemli veri sitenin ziyaretçi sayısıdır.