E-ihracat her ölçekten firma için gündemini korumaya devam etmektedir. Büyük şirketler global anlaşmalar yaparak e-ihracata kolayca başlayabilmektedir ancak KOBİ’lerin önemli bir bölümü için konu hala bilinmezliklerle doludur. Bu nedenle çok sık tekrarlanan hatalar bulunmaktadır. İşte e-ihracatta en sık karşılaşılan hatalar…
E-ihracatta en önemli basamaklardan biri, hedef ülkeye yönelik sosyal medya ve Google reklamları başta gelmektedir. İngilizce uluslararası bir dil olabilir ama sizin potansiyel müşteri kitlenizin hepsinin İngilizce bildiğini düşünmek doğru bir yaklaşım olmamaktadır. Belki Avrupa ülkelerinde hedef kitleniz İngilizce okuma konusunda sorun yaşamayabilir fakat Rusya, Balkanlar, Ortadoğu gibi coğrafyada herkesin İngilizce bildiğini düşünmeniz gerekmektedir. Mutlaka hedef ülkeye göre sitenizin çevirisini de yaptırarak, yerel dillere uygun reklam içerikleri hazırlamanız gerekmektedir. Web sitesinde dil seçeneklerinin kullanıcı tarafından değiştirilebilmesini kullanıcının tercihine bırakılmalıdır.
Yaygın hatalardan biri olarak yerel para birimlerine göre entegre edilmemiş fiyatlandırmalardır. Web sitenizde tüm dünya için olmasa da, en azından potansiyel 1 milyar müşterinin bulunduğu Rusya, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Avrupa ülkeleri için kendi para birimleriyle ödeme yapma seçeneği sunuyor olmanız gerekmektedir. Müşterilerinize ürün fiyatlarını kendi ülkelerinin para biriminde gösterebilirseniz, sepet terk oranlarının hızla düştüğünü de görebilmeniz mümkün olacaktır.
Fiyatlandırma yaparken ülkelerin ekonomik durumlarını göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Aksi halde bazı ülkeler için fiyatlarınız aşırı ucuz veya bazı ülkeler için ise aşırı pahalı kaçabilmektedir. Fiyatlandırmalara ülkelere göre gümrük vergi oranlarını da iyi hesaplayarak yansıtmanız gerekli ki yaptığınız veya yapacağınız satışın pahalıya denk gelmemesine özen gösterebilirsiniz. Ayrıca fiyat belirlerken maliyeti arttıran diğer satış komisyonları, lojistik ücretler, akreditif masrafları gibi unsurları da düşünmekte fayda bulunmaktadır.
Yanlış kargo seçimi de sık yapılan hatalardan biridir. Hedef bölgenizi iyi bilmeyen bir kargo firması, teslim süresini uzatacak ve müşterileriniz oluşan bu durumdan rahatsızlık duyacaktır. Ayrıca lojistikte iyi bir matematik hesaplaması yapmaz iseniz, ürün fiyatından fazla kargo parası ödemek ya da ödetmek durumunda kalabilirsiniz. Ürününüzü pazar yerlerinde satmak istiyorsanız, bazı pazar yerlerinin kargo hizmetleri bulunmaktadır, onlardan faydalanabilmeniz mümkündür.
Her ülkenin kendine göre adetleri, kültürleri, alışkanlıkları vardır. Bir ülkede işe yarayan pazarlama yöntemi diğerinde ters tepebilmektedir. Hedef pazarlarınızla ilgili bir pazar araştırması yapmanın avantajının yanı sıra, ne tür reklamların tercih edildiğine göz atmalı, ne tür kampanyaların iş yaptığını da hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir.
E-ihracata başlamadan önce hazırlık aşaması büyük önem taşımaktadır. Bu aşamada alanında uzman danışmanlarıyla iyi bir fizibilite çalışması yapmanız gerebilir. Her ürünü her ülkeye satamazsınız. Mesela Rusya’ya deri ceket satabilirsiniz ama Ortadoğu’da bu ürün çok ilgi görmeyebilir. Yola çıkmadan önce hangi ürünleri hangi ülkelere satabileceğinizi iyi bilmeniz gerekmektedir.