Bu makalemizde e-ticaretle alakalı genel soruları cevaplandırmaya devam edeceğiz. Sorularla E-ticaret Rehberi 2‘ yi sizler için oluşturduk.
Uluslararası ticari işlemlerde sözleşmenin yapılmasından başlayarak ödemeye kadar alıcılar, satıcılar, bankalar, nakliyeciler, sigortacılar ve bu sürece dahil olan diğer taraflar ticarete konu olan mal ve hizmete ilişkin bilgi üretir, alır, işler, düzenler ve soyalar. Geleneksel ticarette bir ülkede diğer bir ülkeye sevkiyat sürecinde 50 tane belge düzenlenir ve bu belgenin 360 civarında kopyası çıkarılır. Genellikle işlem başlata kişi tarafından doldurulan bilgiler, bu sürece dahil olan tüm taraflar tarafından talep edilir ve bu bilgilerin elle tekrar doldurulması sırasında hata yapılır. Bu
sebeple de bilgilerin ilgili makama aktarımı uzun bir zaman dilimi alır.
Geleneksel ticaretle yapılan işlem maliyetlerinin tüm Dünya hacminin % 10 luk dilimden % 7 lik bir oranı kapsadığı BM Uluslarası Ticaret Etkinliği Sempozyumunda ortaya konmuştur. Bu noktada e-ticaretin geleneksel ticarete karşı avantajları şöyle maddelenebilir;
E-ticarette Güvenlik
Açık ve kapalı ağlar arasındaki en önemli farkların başında güvenlik gelmektedir. Açık ağlarda bilgi güvenliğini sağlamak içinse sayısal şifreleme ve imza teknolojileri kullanılmaktadır. Kesintisiz, küresel bir altyapı kurmak ve bu yapının gerçekten güvenli olduğuna dair kullanıcılar arasındaki inancı güçlendirmek için sürdürülen çalışmaların üzerinde durduğu temel kavramlar şu şekilde açıklanmaktadır;
SSL ve SET; Elektronik ortamda açık ağlarda yapılan ticari alışverişlerde iki güvenlik yöntemi uygulanmaktadır. Bunlardan SSL ve Güvenli Elektronik İşlemler (SET: Secure Electronic Transactions) olarak sıralanır. SSL yönteminde satıcı kendi web sayfasında kuracağı satışa sunduğu mal veya hizmete yer verdiği gibi bir sipariş formuna da yer verir. Alıcı bu sipariş formunu doldurur ve kredi kartı numarasını girmek suretiyle o mal ve ya hizmet bedelini karşılayarak siparişini tamamlamış olur. Daha sonra satıcı, alıcıya kredi kartı vermiş olan kuruma giderek parayı tahsil eder.
Elektonik ortamda yapılan ticaretin diğer bir şekli SET yöntemidir. Bu yöntemde müşteri, üye işyeri ve finans kurumu, çoğunlukla da banka olmak üzere üç taraf bulunmaktadır. Alıcı elektronik ortamdaki alışverişinde kredi kartı yerine finans kurumu tarafından verilen bir sertifika kullanılır. Alışveriş alıcı tarafınsan onaylandığında sertifika ile ödeme gerçekleştirilir. Sertifika numarası sistem tarafından verildiğinden dolayı herhangi bir kişi tarafından öğrenilme tehlikesi bulunmamaktadır. SET yönetiminde taraflar kapalı bir ağ içerisinde işlem gördüklerinden sistemin güvenliği daha etkin bir şekilde sağlanmaktadır.
Gerek SSL, gerekse SET yönteminde müşterinin kullanmış olduğu kredi kartı veya sertifika numarasının, hesap bilgilerinin çalınması ve ya üçüncü şahısların eline geçmesi mümkündür. Fakat bu durumun önüne geçmek için bankalar yapılan sözleşmelerle kullanıcıları koruma altına alır.
E-ticaretin iş hayatına etkilerini aşağıdaki şekilde sizler için sıraladık;
E-ticarette tüketicinin korunması kapsamında göz önünde bulundurulması gereken ikinci konu e-ticaretin sınır tanımaz, oluşudur. Aynı ülke içerisinde yapılan e-ticarette karşılaşılan tüketici sorunları , diğer yollarla yapılan ticarette karşılaşılan sorunlara benzer yöntemlerle çözüme kavuşturulabilir. Ancak tüketici ile satıcının farklı ülkelerde bulunduğu durumlarda tüketici sorunlarının çözümünde ciddi problemlerle karşılaşılabilmektedir.
Kısa bir geçmişine rağmen ekonomik faaliyetlerde ve toplumsal yaşantıda köklü değişikliklere yol açacak gibi görünen e-ticaret öncelikle iş çevrelerinin yapısını değiştirmektedir. Farklı yapıda aracılar, yeni ürünler, yeni pazarlar ve tüketiciler ile iş çevreleri arasında yeni ilişkiler ortaya çıkarmaktadır. E-ticaret geliştikçe daha esnek ve kolay uyum saplayan bir yapı gerektirmekte bu da çalışanların işlev ve yeteneklerinin yeniden tanımlanmasını zorunlu kılmaktadır. Bu açıda bakılacak olursa e-ticaretin ilerideki olası ekonomik ve toplumsal etkilerini şöyle tanımlamak mümkündür;
Sonuç olarak e-ticaretin pazar payı oranı artmaktadır ve ilerleyen zaman dilimlerinde dahada çok artacaktır. Bununla beraber e-ticaret birçok alanda bize avantajlar sağlamaktadır. Unutmayın e-ticarrette ilk yapmanız gereken başaracağınıza inanmak ve bu yolda çaba sarf etmektir.
Sorularla E-ticaret Rehberi 2 konulu makalemizi sizler için oluşturduk. Sizde Sorularla E-ticaret Rehberi 2 konulu makalemize görüş ve yorumlarınızı ekleyerek düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.