Online alışverişlerde sepet terk etme oranı yıllardır hiç % 60′ ın altına inmemiştir ve hiç te inecek gibi görünmemektedir. Bu soruna hala kalıcı ya da işe yarayan bir çözüm getirebilmiş değildir.
İşin kötü yanı % 65-70 oranında seyreden sepet terk etme davranışına e-ticarette o kadar alışılmıştır ki durumun garipliğine dikkat çekilmemektedir. İşlettiğiniz bir süpermarket olduğunu hayal edin. Müşterileriniz raflardan ürünleri alıp, arabalarına doldurup, kasa önünde sıraya girip, sonra kasaya geldiklerinde alışveriş arabalarını bırakıp gidiyor ve bunu yapan müşterilerinizin oranı dörtte üç sizce bu garip bir durum olmaz mıydı ?
Peki Ürün İade ve Sepet Terk Etme Oranları Arasındaki İlişki Nedir ?
Neden Yapıyorlar ?
Ürün iade ve sepet terk etme oranları bu kadar yüksek olmasının tek bir sebebi yoktur. Birçok sebebin bir araya gelmesi online müşterilerin e-ticaret sitelerinde sepetlerini terk edip gitmelerine yol açmaktadır.
Ürün iade ve sepet terk etme oranları bu sebeplerin en başında kargo ücreti, ürünlerin ücretleri, misafir olarak alışveriş yapamama, kargo ücretinin önceden belirlenmemesi, web sitesi hızı düşüklüğü, iade koşullarının müşteriye yetersiz gelmesi gibi sebepler yer almaktadır.
Sepet terk etme oranlarını asla sıfıra çekmek mümkün olmayacaktır çünkü ne yaparsanız yapın alışveriş yapmaktan vazgeçen kullanıcılar olacaktır. Yalnıza toplam fiyatın ne olacağını merak eden kullanıcılar, kupon ve ya indirim kodu verip vermeyeceğinizi merak eden kullanıcılar veya yalnızca kargo seçeneklerinizi merak eden kullanıcılar alışveriş sepetine kadar gelip sonrasında sepeti yarıda bırakarak sitenizden çıkabilirler.
Sepet terk etme sebepleri arasında global düzeylerine bakıldığında durum daha anlaşılır bir hale gelmektedir;
Ürün İadelerinin Büyük Etkisi
Global düzeyde seyreden son iki rakam oldukça önemlidir. % 80 ve % 60 çok yüksek oranlardır ve temelde kullanıcılar aslında aynı şeyi dile getirmektedir. Kullanıcılar, eğer bir sorun çıkarsa ürünü geri iade etmekten çekindikleri için alışverişi sonlandırdıklarını belirtmektedirler.
Ürün iadeleri konusunda e-ticaret şirketleri de bir o kadar dertlidir. Hem iadeler yüzünden süreç karmaşık bir hal almakta hem de üzerine ek maliyetlere sebep olmaktadır. Ancak maalesef bir işletmenin bu konuda ne kadar dertli olması kullanıcıların ilgisini çeken bir konu değildir. Kullanıcılar basitçe aradıkları ürünün özelliklerini sağlayan e-ticaret sitelerinden alışveriş yapıyor ve diğerlerine dönüp tekrardan bakma gereği bile duymuyor.
Kullanıcıların burada istedikleri yalnızca ücretsiz kargolama imkanları değil, aynı zamanda ürün iadesinin basit ve anlaşılır bir düzeyde olmasıdır. Bu basitliğin kullanıcılar açısından ne anlama geldiğini de anket, müşteri davranış analizleri, başarılı ürün iade incelemeleri ve AB testleri ile e-ticaret şirketlerinin saptaması gerekmektedir. Fakat genel olarak müşterilerin basitlikten kastettikleri, ürünü iade etmek istediklerinde e-ticaret şirketlerine haber verip ya gelip kendilerinin almasını beklemek ya da basitçe herhangi bir almış olduğu ürünü kargoya iletip sürecin bitişini seyretmektir.
Bir başka rakamdan bahsedecek olursak; 2008 yılında UPS ve Forrester Research’ ün yapmış olduğu bir araştırmaya bakılarak, online müşterilerin % 81′ inin soru sorulmadan ürün iadesi gerçekleştiren e-ticaret şirketlerinden alışveriş yapmayı tercih ettiklerini belirtmişlerdir.
Ürün iadesi, müşterinin kendini güvende hissetmesinden öte, öncelikle firmanın kendine güveni olup olmadığı algısını yansıtmaktadır. Ürün iadesini sorgusuz sualsiz ve basit bir yolla kabul eden şirketler, müşterilerin gözünde kendine, ürünlerine ve hizmetlerine güvenen şirketler olarak yer edinmektedir.
Trueship kargo şirketinin yapmış olduğu bir araştırmaya göre ürün iadesinin en büyük üç sebebi aşağıda sıralanmaktadır;
Ürün İade ve Sepet Terk Etme Oranları Arasındaki İlişki konulu makalemizi sizler için tamamladık. Ürün İade ve Sepet Terk Etme Oranları Arasındaki İlişki konulu makalemize görüş ve yorumlarınızı bildirerek düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.