Bizden HaberlerE-TicaretE-Ticaret Bilgi Bankası
bir girişimci işe nereden başlamalı

 

Bir işletmeyi işletmek hayatınızı ve etrafınızdakilerin hayatlarını etkileyebilir. Ancak bir işletmeyi yönetmeden önce bir işe başlamanız gerekir.

Peki bir girişimci işe nereden başlamalı; Kendi işinizi kurmaya karar vermek, daha önce hiç yapmadıysanız göz korkutucu bir ihtimal gibi görünebilir. Neyse ki, birçok başka girişimci var ve başarılarından aldıkları bilgelikten ve hatalarından yararlanabilirsiniz.

Bu 13 adım bir işletme kurmanıza yardımcı olacaktır

  1. Müsait zamanınızı kullanın.
  2. Bir iş fikri tanımlayın
  3. İş fikrinizi doğrulayın
  4. Bir işletme adı bulun
  5. Bir plan yapmak
  6. İşletme finansmanını anlayın
  7. Ürün veya hizmetinizi geliştirin
  8. Bir işletme yapısı seçin
  9. Araştırma lisansları ve düzenlemeler
  10. Yazılım sistemlerinizi seçin
  11. Bir iş yeri bulun
  12. İş yükünü ve takım boyutunu planlayın
  13. İşini başlat

1. Uygun zamanınızı kullanın.

Nihayetinde iş hedefleriniz ne kadar iddialı olursa olsun, boş zamanlarınızda hala hayatınızdaki mevcut taahhütler çerçevesinde çalışmaya başlayabilirsiniz. Herkes tam zamanlı işini bırakma ve kendine ait bir şeyler başlatmaya devam etme yeteneğine sahip değildir, ancak bu başlayamayacağınız anlamına gelmez.

Örneğin,  tam zamanlı bir işin yanında el yapımı bir mal şirketi kurmak veya   daha sonra bir işletmeye dönüşecek bir blog başlatmak mümkündür .

2. Bir iş fikri tanımlayın

Bir iş fikri bulmak, diğer girişimciler için çalışmış olduğu zamana göre test edilmiş yaklaşımlara dayanarak sistematik olarak yaklaşabileceğiniz bir şeydir. 

Kişisel çıkarlarınızı araştırın. Boş zamanlarınızda neler yaparsınız? Hobilerinizle ilgili satabileceğiniz veya sahip olduğunuz ortak bir hayal kırıklığını giderecek ürünler var mı?

  • Mevcut ürünleri araştırın. Popüler ürünler hakkında sık rastlanan şikayetlerin olup olmadığını görmek için ürün incelemelerini inceleyin ve pazardaki boşlukları tespit edip edemediğinizi görün.
  • Trendlerden yararlanın. Belirli bir ürünün her yerde ortaya çıktığını fark ederseniz veya popüler bir üründen en iyi şekilde yararlanmak için harika bir fikriniz varsa, bunlar harika iş fikirleri için yapabilir.

Unutma, ihtiyacın olan tek şey başlamak için bir fikir. Başarılı bir çok işletme imza ürünüyle piyasaya sürüldü ve oradan tamamlayıcı ürünlere doğru genişledi.

3. İş fikrinizi doğrulayın


İşletmenizin doğrulanması zor gelebilir, ancak bu gerçekten, müşterilerin çok fazla zaman ve paraya batmadan önce ürününüzün parasını ödemeye istekli olup olmadıklarını test etmekten ibaret bir meseledir – ve ne tür bir işe başladığınızın önemi yoktur. .

İşletmenizi doğrulamak için basitten karmaşığa kadar birçok yol vardır. Burada,  derinlemesine girmeden önce pazar talebini nasıl ölçeceğinize karar vermenize yardımcı olabilecek bazı taktiksel örnekler bulunmaktadır  .

  • Ön  sipariş almak  için bir mağaza ayarla
  • Bir kitle fonlaması kampanyası başlat 
  • Satmak için ürün veya hizmetinizin beta sürümünü oluşturun

4. Bir işletme adı bulun

Güçlü bir ad genellikle birkaç özelliğe sahip olacaktır:

  • Kısa ve basit. Müşterilerin isminizi hızlı bir şekilde hatırlayabilmesini istiyorsunuz ve bunu yapmanın en iyi yolu uzun isimlerden kaçınmak. Bir veya iki kelime idealdir, ancak unutulmaz bir ifade oluşturduklarında üç ila dört kısa kelime de işe yarayabilir.
  • Farklı. Pazar araştırmanız, sektörünüzdeki herkesin benzer isimlere sahip olduğunu veya benzer unsurlara güvendiğini gösteriyorsa, gerçekten öne çıkan bir isim bulmaktan kaçınmaları yararlı olabilir.
  • Orijinal. Benzer adlardan kaçınmanın ötesinde, işletme adınızın zaten bir rakip tarafından kullanılmadığından emin olmanız gerekir. Bunu yapmak için,  iş yaptığınız ülkelerde ücretsiz bir  ticari marka araması yapın ve Google ve sosyal medya sitelerini de kontrol ettiğinizden emin olun. (Aynı şey URL’ler için de geçerlidir,  herhangi bir şey kaydetmeden önce bir  alan adı araması da yapın.) 

5. Bir plan yapın

Bir iş planı yazmak, fikrinizi doğrulamanıza ve resmileştirmenize yardımcı olur  Özellikle iş planı sürecine uygulanabilir klasik bir teklif, “Planlar değersiz, ancak planlama her şeydir”. Birçok girişimci, planladıklarında bir kez nadiren planlarına baktıklarını söylüyorlar – ama ayrıca düşünmede değer olduğunu söyleyecekler. Bir plan oluştururken fikrinizi araştırmak yoluyla. 

6. İşletme finansmanını anlama


Herhangi bir işletmenin ortak hedefi, para kazanmaktır; bu, para akışının, bir işletmeyi yönetmenin ayrılmaz bir parçası olduğu anlamına gelir. Başlamak için bu temel bilgileri anlamanız ve bu bilgiyi büyüdükçe ölçeklendirmeniz gerekecektir.

7. Ürün veya hizmetinizi geliştirin

Ürün odaklı bir işletme için,  ürününüzü geliştirmek  , üç genel yaklaşımdan birini almak anlamına gelebilir.

  • Kendi ürününüzü oluşturma. İster elle ürün yapıyor olun, ister üreticiden orijinal bir ürün satın alın, satmak için kendi ürününüzü geliştirmek pazarda öne çıkmanıza yardımcı olabilir.
  • Mevcut bir ürünü özelleştirme. İle  talep üzerine baskı  seçenekleri, sen tişört, tozluk, havlu, sırt ve daha fazlasını içeren ürünlere benzersiz tasarımları ve fikirlerini ekleyebilir.
  • Ürün seçimi küratörlüğü. yeni bir ürün oluşturmadan mağazanızı stoklamanın bir yoludur, böylece envanteri yönetmeden hemen hemen satış yapmaya başlayabilirsiniz.

8. Bir işletme yapısı seçin

Bir işletme yapısı seçmek söz konusu olduğunda, göz önünde bulundurmanız gereken birkaç faktör vardır. 

  • İşletmeniz nerede? Ülkenizin yasaları, oluşturabileceğiniz farklı iş yapılarını ve başlamak için bir işletme lisansına ihtiyacınız olup olmadığının altını çizecektir.
  • Ne tür bir işle uğraşıyorsun? Bazı yapılar, belirli bir ölçekte veya belirli bir sektördeki işletmeler için daha uygundur. Yeni ortaklarla çalışmak için işinizi yeniden yapılandırmanız gereken bir zaman olabilir. Örneğin, büyük işletmelerden tedarikçilerinden veya ortaklarından söz sahibi olmalarını istemek nadir değildir. 
  • Kaç kişi katılıyor? Yalnız bir kurucu olarak tek başınıza gidiyorsanız, gelişmiş seçeneklere bakabilirsiniz. Bir iş ortağınız veya şirkete sahip olan birden fazla kişiniz varsa, her şeyin doğru şekilde kurulup paylaşıldığından emin olmak için daha gelişmiş seçeneklere bakmanız gerekir.

9. Araştırma lisansları ve düzenlemeler

Kimse yasal sorunla sonuçlanmak istemiyor. İşletmeniz, bölgenizdeki işletmeleri düzenleyen yasaların yanı sıra endüstrinize özgü yasa ve yönetmeliklere tabidir. Örneğin, bir yemek servisi işletmesi, sattıklarını idare etmek için özel lisans ve düzenlemelere uymak zorundadır, ancak aynı zamanda pazarlama çabalarının yasallığına ve ticari marka ve telif hakkı yasalarına da dikkat etmek zorundadır. 

10. Yazılım sistemlerinizi seçin

Çoğu zaman, doğru yazılım sistemlerini seçtiğinizde, onları bir kez kurup küçük çalışmalarla verimli bir şekilde çalışmalarını sağlayabilirsiniz. Aşağıdakileri yönetmenize yardımcı olacak yazılımları incelemeyi düşünün:

  • Muhasebe. İş ortağınızla bir öğünden büyük bir envanter siparişine kadar her şeyi izlemenize yardımcı olacak çoklu seçeneklerle  muhasebe yazılımı  , işinizi doğru finansal adımlarla başlatmanın en iyi yollarından biridir.
  • Eposta pazarlama. İyi bir  e-posta pazarlama aracı  , mevcut (ve gelecekteki) müşterilerinizle iletişimde kalmanıza ve doğru mesajları doğru zamanda doğru kişilere gönderebilmenizi sağlar.
  • Reklamlar. Reklamlar için ödeme yapmak, özellikle çevrimiçi olmak için iş yapmanın maliyetidir, ancak   ne kadar harcamak zorunda olursanız olun, süreci kolaylaştırmaya ve reklam bütçenizi en iyi şekilde kullanmanıza yardımcı olacak pazarlama yazılımı vardır.
  • Proje Yönetimi. Tek mal sahibi olsanız bile, çalışmanızı planlamak ve önemli görevleri takip etmek için bir yere sahip olmak, programa devam etmenize yardımcı olabilir.
  • Web sitesi veya çevrimiçi mağaza. İşletmenizi yönetme konusundaki tüm kritik görevleri kolayca yönetmenize izin veren bir platform seçin. Siparişlerinizi kolayca alabilmeniz ve yönetebilmeniz için ürün hatlarınızı destekleyen bir tema arayın. Yapmanız gerekenlerle ilgili fikir edinmek için, burada  kapsamlı bir mağaza lansmanı kontrol listesi .

11. Bir iş yeri bulun


İş planınız, işiniz için ne tür bir alana ihtiyacınız olduğuna rehberlik edecektir. İsteğe bağlı baskı  tişörtleri satıyorsanız  , evinizde yalnızca küçük bir çalışma alanı, masa ve dizüstü bilgisayar için yer bulmanız gerekebilir. Öte yandan, şirketiniz şahsen perakende alanı gerektiriyorsa, kiralık bir yer bulmanız gerekir. 

12. İş yükünü ve takım boyutunu planlayın

Ne kadar çalışmanız gerekecek ve işinizi başlatmak için hangi beceriler gerekecek? Bunlar cevaplamanız gereken temel sorular. Çünkü hem zaman çizelgenizi hem de lansmandaki yatırım seviyenizi yönlendirecekler. 

Tüm işi kendi başınıza yapmayı planlıyorsanız, yatırım için uygun zamanınızla sınırlıdır. Yardım almayı planlıyorsanız, bu masrafları ve ayrıca serbest çalışan veya çalışanları bulmak ve işe almak için harcadığınız zamanı hesaba katmanız gerekir

 


Bu yazılar da ilginizi çekebilir
Ücretsiz Deneyin

Tüm gelişmiş özelliklerine göz atın

Demoyu İnceleyin