Bu yazımızın konusu e-ticarete girecekler için e-ticaret altyapısının nasıl olmasıyla ilgili bilgilerin yer aldığı bir bilgilendirme şeklinde olacaktır. Sektör olarak e-ticaret artıları ve eksileri ele alınarak bir ekmek teknesi olarak nitelendirilmektedir. Fiziksel mağazanın aksine e-mağazalarda ki maliyetlerin düşük olması, eleman ihtiyacına fazla gerek kalmaması adına doğru bir nitelendirme olsa da e-ticaret dinamik ve genç ruhlu girişimcilerin toz pembe sandıklarının aksine sabır ve zorlu bir rakip sürecini içermektedir.
E-ticaret sektörüne adım atacakların e-ticaret altyapısı seçiminden önce sahip olmaları gereken bazı kurallar vardır. Bunlardan ilki şirket ya da şahıs şirketi sahibi olunması gerektiğidir. Fatura işlemleri için ve vergilendirme için bu zorunludur. Eğer bir şirket sahibi iseniz de domain yani alan adınıza karar vermeniz gerekmektedir. Alan adı seçiminde yine sektörünüzle ya da firmanızla ilgili anahtar kelimeleri içermesi, kısa- öz ve akılda kalıcı olması şeklinde maddeler yer almaktadır. Alan adı seçiminde nelere dikkat edilmesi gerektiği ile ilgili daha önceki makalelerimizden faydalanabilirsiniz.
Tüm bunları tamamlamış olduğunuzdan devam edersek e-ticaret altyapısın da nasıl bir seçim yapmanız ve nasıl bir yol izlemeniz gerektiğinden söz edelim biraz. Piyasada iki çeşit altyapı bulunmaktadır. Bunlardan biri ücretsiz (açık kaynak kodlu) yazılımlar bir diğeri ise kiralık sistemlerdir. Ücretsiz sistemlerde gönüllü bir ekip tarafından oluşturulmuş kaynak kodlarına sahip olarak sitenizi kurabilirsiniz. Ancak bu noktada kurulum işlemleri size ait olduğu için yazılımdan anlıyor olmanız ya da yazılımla ilgili bir uzmandan destek almanız gerekmektedir. Ek maliyetlere neden olmaktadır. Çünkü hem eleman hem de siteyle ilgili destek noktasında yalnız olduğunuz için ek paralar ödeyerek çözümler sağlamanız gerekecektir.
Kiralık sistemlerde ise kurulum ve tasarım gibi istek ve ihtiyaçlarınıza uygun çalışmalar e-ticaret altyapısı sağlayan firmalar tarafından temin edilmektedir. Ayrıca siteyle ilgili, desteği sanal poslar, entegrasyonlar ve diğer ihtiyaçlarınızla e-ticaret altyapı sağlayan firmalar birebir ilgilenecek bu da maliyetlerin oluşumuna engel olacaktır.
E-ticaret altyapısı almaya karar vermeden önce işe istek ve ihtiyaç analizlerini yaparak başlayabilirsiniz. Bu analizler sonucunda seçeceğiniz paket ya da yazılımlarda ki yanlış seçimler en aza indirgenmiş olacaktır. Bu nedenle şirket yöneticileri ya da ekibinizle bir toplantı haline giderek istek ve ihtiyaçlarınızda net belirlemeler yapabilirsiniz.
Altyapı sağlayacak olan firmanın size güvenlik ve ödeme noktalarında teminat verdiğinden ve size 7/24 teknik destek hizmeti sunacağından emin olmalısınız. Bunun yanı sıra sektörde yer alan belli başlı özellikleri barındırmalı, sanal pos kurulumu ve entegrasyon gibi çalışmaları içermektedir.
Çalışacağınız altyapı sağlayıcısı firma ile ilgili detaylı araştırmalar yapmalısınız. Referanslarını ve demolarını inceleyerek değerlendirmeye almalısınız. Yüzyüze görüşmeler sağlayarak samimiyetlerine ya da yapacakları çalışmaları yakından inceleyebilirsiniz. Firma ile ilgili yapılan yorumlardan yola çıkabilir ya da altyapısını kullanan firmalarla iletişime geçerek firma hakkında yakından bilgi sahibi olabilirsiniz. Unutmayın altyapı oldukça önemlidir. Yine altyapıda SEO uyumlu e-ticaret özelliğinin var olduğuna emin olmanızı öneririz. Bu arama motorlarında ki başarınızı yakından etkileyecek faktörlerdendir.
E-ticaret altyapısının yine dikkat edilmesi gereken noktalarından biri yönetim panelinin sade ve anlaşılabilir nitelikte olmasıdır. Hızlıca ürün girişleri ve varyantlar ekleyebileceğiniz, siparişlerinizi kolayca görebileceğiniz ya da stoklara anında ve toplu olarak işlem yapmanız gibi çalışmaları panelden vakit kaybetmeden yapabilmeli, zamandan tasarruflar sağlamalısınız. Sonrasında sağlanan bu zamanlar içerisinde müşterilerinize yönelik kampanyalar ya da duyurular şeklinde sitenizi ön plana çıkarabilirsiniz. Yine müşteri iletişimlerinizin de panelden yapılabilir olması siteniz için oldukça gereklidir.