Öncelikle e-ticaret modellerini ele almadan e-ticaretin tanımını tekrardan yaparak başlayalım. E-ticaret Nedir ?
E-ticaret; Bilgi, ürün veya hizmet satın alma ve satma faaliyetlerinin bilgisayar ağları kanalıyla gerçekleştirilmesinin yanı sıra; sunulan bilgi, ürün veya hizmet yaratmak için müşteri desteği vermek e ticari kurumlar ve müşterileri arasındaki ticari ve lojistik iletişimi yine küresel bilgisayar ağları kanalıyla sağlamaktadır.
Daha basit anlatımıyla tanımlayacak olursak e-ticaret ürün veya hizmetlerin İnternet ortamında satışının yapılmasıdır. E-ticarette geleneksel e-ticaret gibi aşamalandırılmakta, vergi ve fatura işlemleri yapılmaktadır.
E-ticaretin gelişimi 1980′ li yıllardan daha eskiye dayanmaktadır. Eskiden televizyon ve telefon aracılığıyla yapılan katalog satışları da bir tür elektronik ticaret olarak sınıflandırılmaktadır. Ancak bu tarz e-ticaret günümüzde yapılan e-ticaret kadar etkili ve yüksek bir potansiyele sahip olamamıştır. Teknolojik gelişmelerin bu denli artması, Bilgisayar kullanım sayısının çoğalması ve Bilinçli tüketici kavramının oluşmasıyla beraber e-ticarette gelişmiş yüksek bir potansiyele sahip olmuştur.
E-ticaretin ilerleyen zamanlarda etkisinin dahada çoğalacağı ve gelişiminin artacağı ise gözle görülür bit gerçektir.
-İnternet üzerinde gerçekleştirilen e-ticaretin en önemli noktası, taraflar arasında interaktif olarak gerçekleştirilmesidir,
-E-ticaret İşletme için Dünya’ ya açılan en büyük kapıdır,
-E-ticaret, yeni bir çalışma kültürü ortaya çıkarmıştır ve bu kültür İnternet kullanımının yaygınlaşmasına paralel olarak gelişim göstermektedir,
-E-ticaret sayesinde ulaşılacak olan pazar payı oldukça büyüktür,
-E-ticaretle beraber 7-24 çalışma kavramı hayatımızı girmiştir,
-E-ticaretin güveniliriği ispatlanmıştır ve bu konuda ki gelişmeler devam etmektedir,
–E-ticaret sadece bölgesel değil Ülkeler arası satışa da olanak tanımaktadır.
E-ticareti kısaca ele aldıktan sonra şimdi asıl konumuz olan E-ticaret modellerini inceleyelim.
E-ticaret, kullanılan teknolojiler ve uygulamalar benzer olmasına karşın taraflarına göre, işletmeler arasında, işletme- tüketici arasında, işletme-devlet arasında ve tüketici- devlet arasında olmak üzere dört e-ticaret modeline ayrılabilir.
“Business to Business – B2B” denilen şiketten – şirkete, işletmeden işletmeye organizasyonunda eğer ürün ve hizmet, satıcıdan yine satış yapmak üzere başka bir satıcıya geçiyorsa, burada kurumlar arasında ticaretten bahsedilir.
Bir örnekle ele alacak olursak; Bir İnternet sayfası üzerinde mağazalar, toptancılar ve üreticiler arasında İnternet tabanlı bir bağ kuruyorlar, mağaza sahibine düşen tek görev; bu sisteme üye olmak, üye olduğunda mağazada gün içinde satılan ayakkabı miktarı ve çeşitleri raporlanmakta, belirli alt ve üst limitlerde stok kontrolü yapılmakta ve belirli bir ayakkabı çeşidinde limit altında stok olduğu tespit edilirse; sistem mağaza adına toptancıya sipariş vermekte, ödeme ise daha önceden belirlenen kriterler çerçevesinde bankadan otomatik olarak çekilmektedir. Aynı sistem, mağaza ve üretici arasında da çalışmaktadır.
E-ticaret, işletmeler arası ticarette maliyetlerin azalması ve verimliliğin artmasında etkin rol oynamaktadır.
Son kullanıcılara yönelik e-ticaret çalışmaları, business to cunsomer olarak adlandırılan çalışmalardan oluşmaktadır ve hedef bireysel tüketicilerdir. İşletmeler arasında gerçekleşen ticaret hacmine oranla daha düşük bir kapasiteye sahiptir. Bunun başlıca nedenleri arasında; Pc kullanımının tüketiciler arasında çalışma ortamlarına oranla kısıtlı olması, İnternet üzerindeki güvenlik endişesi ve tüketicilerin e-ticaret ile elde edebilecekleri kazanç hakkında yetersiz bilgilendirilmeleri sıralanmaktadır.
İşletme- Devlet (B2G)
Firmalar ile kamu kuruluşları ( business to goverment ) arasındaki ticari işlemler, vergiler, gümrük işlemleri, sosyal güvenlik, istatistik ve izinlerin elektronik yoldan izlenmesi ve düzenlenmesi, kamu ihalelerinin elektronik ortamlarda duyurulması işletme- devlet arasındaki ticaretin ilk örneklerini oluşturmaktadır.
Tüketici- Devlet (C2G)
Devletin; bünyesindeki kurumlar ve özel kesimle, elektronik ağlar aracılığı ile bağlanması durumu “ Elektronik Devlet” ya da kısaca e-devlet kavramı ile ifade edilmektedir. ABD ‘ de “On Line Goverment” yasalara girmiş durumdadır.
Devletin, e-devlete dönüşmesi sonucunda, işlemlerin sıraya gerek kalmaksızın bilgisayar aracılığı ile yapılması, kamu kesiminin personel sayı ve yapısında dönüşüm yaşanması, kırtasiye harcamalarının azaltılması, işlemlerin şeffaflaşması bu yolla yolsuzluğun önüne geçilmesi gibi pek çok olumlu etkinin yaşanması beklenmektedir.
E-ticaret Modelleri konulu makalemizi sizler için oluşturduk. Sizde E-ticaret Modelleri konulu makalemize görüş ve yorumlarınızı katarak düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.