Bizden HaberlerE-TicaretE-Ticaret Bilgi Bankası


E-ticaret
en basit tanımıyla elektronik ticaret yaparak para kazanmaya yarayan sistemin adıdır. E-ticaret kavramı 1990′ lı yılların sonunda doğru yaygınlaşmaya başlamıştır. Amazon ve Yahoo gibi e-ticaret şirketlerinin başarıları diğer girişimcileri de cesaretlendirerek bu alana girmeye yönlendirmiştir. Dolayısıyla daha çok girişimci e-ticaret sektörüne girmeye başlamıştır. Böylelikle hızla yol katetmeye başlayan e-ticaret sektörü önemli bir kazanç kapısı haline gelmeye başlamıştır. Ülkemizde de 1998 yılında büyük mağazaların önderliğinde e-ticaret sektörü bilinirlik kazanmıştır.

E-ticaret Nasıl Yapılır ?

E-ticaret sistemi B2B ve B2C olarak ayrılmaktadır;

B2B (Business to Business) ; Şirketlerin kendi arasına yapmış olduğu e-ticaret modeline verilmiş olan isimdir. Bu sistemde amaç, satıcı ve tedarikçi şirket arasında ki alışverişin İnternet üzerinden kısa sürE-ticaret Nasıl Yapılır ?ede gerçekleştirilmesidir. Bu anlamda şirketlerin tedarikçi şirketlere sipariş vermesi ve faturaların ödenmesi burada gerçekleştirilmektedir. Örneğin; Ordu’ da bulunan bir firmanın İstanbul’ da ki tedarikçi bir firmaya e-ticaret üzerinden sipariş vermesi, üretici bir firmanın bayilerine web sitesin üzerinden bayi giriş ekranı oluşturması B2B e-ticaret sistemine dahildir.


B2C (Business to Customer );
Üretici ile tüketici arasındaki e-ticaret de B2C e-ticaret olarak tanımlandırılmaktadır. Bu sistemde fiyatlar nettir. Dolayısıyla tüketici ürünü alırken ne kadar bir ücret ödeyeceğini bilerek alışveriş yapmaktadır.

B2C kendi içerisinde iki şekilde ayrılık göstermektedir. Bunlardan ilki; sanal mağazacılık hizmetleridir. Burada üretici ve tüketici doğrudan bir iletişim içerisindedir. İkinci olaraksa; üretici ve tüketici arasında bir aracı bulunmaktadır. Burada aracı, üreticiden aldığı malı kendi de belirli bir kar marjı ekleyerek tüketiciye ulaştırmaktadır.

E-Ticaret Nasıl Yapılır ?E-ticaret Nasıl Yapılır ?

E-ticaret yapmak için öncelikle hangi sistemin kendinize uygun olduğuna karar vermeniz gerekmektedir. Bu karar verilip, sistem belirlendikten sonra da ticaretini yapacağınız ürünün arz- talep dengesini iyi araştırmalı, rakip firmaları incelemeli ve takip etmelisiniz. Bununla beraber e-ticaret yapmak istediğiniz web sitenizin yani sanal mağazanızın görselliği ve güvenliğini de sağlamanız bu noktada büyük bir önem taşımaktadır. Örnek verecek olursak; Normal bir mağazada vitrin nasıl göz alıcı şekilde ürünlerle düzenleniyorsa e-ticaret sitenizde göz alıcı şekilde görünmelidir.

Ayrıca e-ticaret sitenizin güvenliği için önlemeler almalı, SSL Sertifikasına sahip olmalısınız. Bunlardan sonra yapılması gereken organik sıralamalarda yani arama motorlarında ki sıralamalarda üst sıralarda çıkmaktadır. Bunun için ise bilinenin tam aksine Google Adwors‘ den değil SEO dan destek alınmalıdır. SEO, Arama motoru optimizasyonu anlamına gelmektedir ve arama motorlarında üst sıralarda çıkmaya yardımcı olmaktadır. SEO’ nun başarılı olabilmesi için hizmet verdiğiniz sektör, bu sektör için en çok aranan ve kullanılan kelimelerin yanı sıra web sitenizin alt yapısının da SEO için uyumlu olması büyük önem taşımaktadır.

E-ticaret Nasıl Yapılır ?Sesinizi Duyurun

E-ticaretin önemli maddelerinden biri de pazarlama stratejilerini iyi belirlemektir. E-ticarette pazarlamanın temel kurallarından ilki kullanıcı etkileşimini mümkün olduğunca ön planda tutmaktan geçmektedir. Sosyal ağ sitelerinde oluşturacağınız hesaplar sayesinde bunu başarmanız son derece mümkündür. İlgi çekici paylaşımlar hazırlayarak potansiyel müşterilerinizi paylaşım ve yorum yapmaya yönlendirdiğiniz sürece potansiyel müşteri ağınızı hızlı ve emin bir şekilde genişletebilirsiniz.

Sonuç olarak e-ticarette ilk anlamda yapmanız gereken kendinize güvenmek ve bu işi başaracağınıza inanmaktır. Bundan sonraki adımlar hızlı bir şekilde kendiliğinden gelişecektir.

 E-ticaret Nasıl Yapılır ? konulu makalemizi sizler için oluşturduk. Sizde E-ticaret Nasıl Yapılır ? konulu makalemize görüş ve yorumlarınızı ekleyerek düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.


Bu yazılar da ilginizi çekebilir
Ücretsiz Deneyin

Tüm gelişmiş özelliklerine göz atın

Demoyu İnceleyin