E-Ticaret siteleri için ileride sıklıkla duyacağımız yeni bir kavram. Google tarafından geliştirilen Accelerated Mobile Pages (Hızlandırılmış Mobil Sayfalar), mobil internet deneyimi için tasarlanmış, adından da anlaşılacağı üzere AMP kodlama yönetiminin kullanım amacı, web sitenizdeki içeriklere mobilde daha hızlı erişilebilmesidir.
Google, AMP kullanarak mobildeki kullanıcı sayısını artırmayı amaçlamakta. Kullanıcılar mobilden siteye erişmek istediğinde erişimi daha hızlı hale getirmek için Google, AMP kodlama sistemi kullanan siteleri ön belleğinde saklamaktadır.
Sitenizin kullanıcılarına çok daha hızlı bir erişim imkanı sunmak istiyorsanız, sayfa yapılandırmanızı AMP ile yapmalısınız. Sitenizin sunucusuna trafik kolaylığı sağlaması açısından da AMP kodlaması son derece faydalıdır.
Bir web sitesinin başarı kriterlerinden belki de en önemlisidir. Kullanıcının bir web siteden beklediği en önemli şey, erişim sağladığı sitede hızlı ve kolay bir şekilde gezinmektir. Eğer bu durum böyle olmazsa kullanıcı o web sitesine bir daha girmeye tereddüt ediyor.
Mobilden erişim gün geçtikçe çoğaldığından dolayı, web siteleri için AMP kullanımı elzem bir durum oluyor. Aslında Google’ın amacı AMP ile sitenizin mobil sürümünü standart hale getirmek ve mobil tarama deneyimini tüm cihazlara optimize etmektir.
Ancak AMP tüm sitelerde aktif olarak kullanılamayabilir. Çünkü her sitenin kendine has yapısı olduğundan, AMP kullanıldığı takdirde sitenizin yapısı bozulabilir.
1. AMP kullanılan sayfaların daha temiz ve gereksiz kodlardan arındırılmış olması.
2. AMP kullanılırsa, JavaScript’e ancak belirli ölçülerde, özel kullanımlara izin veriliyor olması.
3. AMP’nin size sunduğu hazır bir JavaScript yapısını kullanmak zorundasınız eğer AMP kullanmak istiyorsanız.
4. AMP olan site, CSS’in farklı bir sürümünü kullanmaya zorlar.Yani genel olarak bahsedecek olursak, AMP’yi internet sitenize entegre ettiğinizde mobil uyumlu sitenizi standart bir ölçüye kavuşturarak, sitenizin hızını ve okunabilirliğini üst düzeye dönüştürmüş olursunuz. Ancak yukarıda bahsettiğimiz gibi kusurlu yönleri de mevcuttur.
HTML, JavaScript ve CSS destekleri sınırlı olan AMP, bunun yanı sıra Google Analytics dışındaki analiz platformunu da desteklemiyor. Bu da demek oluyor ki AMP’yi kullanıyorsanız, bu teknolojileri web sitenizde kullanamayacaksınız.
Eğer hazır bir CMS kullanıyorsanız işiniz biraz daha kolay olup, AMP kullanımı işlemini belli başlı eklentilerde yapabilirsiniz. Ancak özel bir CMS kullanıyorsanız, AMP proje sayfasını ziyaret edip tüm yapıyı örnekleriyle öğrenerek, site alt yapınıza uygun AMP’yi seçmelisiniz.