E-ticaretin tanımı ve tarihçesinden daha önceki yazılarımızda detaylı olarak bahsetmiştik. Bu yazımızda daha çok E-ticaretin Geleceği ve Türkiye’ de e-ticaret sektörünün durumundan bahsetmek istiyoruz.
Daha öncesinde yapılan analizler ve raporlara bakıldığından e-ticaretin potansiyeline ulaşacağı tarihler pek de yakın zamanlarda değildir. Bunun nedeni e-ticaret sektöründen daha yeni büyüyen bir çocuk olmamız ve her geçen gün teknolojik gelişmelere çok daha yakıdan tanık olmamız ve adaptasyonumuzdur. E-ticarette ki ödeme alternatifleri, genç ve dinamik nüfus gibi etkenler E-ticaretin Geleceği için elzem faktörler arasında yer almaktadır.
Ülkemizde ki 78 milyonluk hacmin şu an da % 49’u İnterneti yaygın olarak kullanmaktadır. Dünya geneline bakıldığında en düşük olduğumuz konulardan biri de İnternet kullanım oranımızdır. Ancak gerisinde olduğumuz her konunun bize ileride büyüme potansiyeli olarak geri döneceğini belirtebiliriz.
Son zamanlarda E-ticaretin Geleceğini belirleyen faktörlerden biri de mobil e-ticaret olmuştur. Mobil e-ticaret günümüzde etkisini hızla arttırmaktadır. Yapılan satışlar ve rakamlara göre alışverişler bilgisayarlardan çok akıllı telefonlar üzerinden yapılmaktadır. Dünya ortalamasına bakılarak e-ticarette mobilin yükselişte olduğunu ve reklam faaliyetlerinin de bu şekilde değişime girmeye başladığını görüyoruz. Ülkemizde de 2014 yılından itibaren e-ticaret kullanıcılar tarafından istenilen ve ana gündem haline gelen başlıklardan biri olmuştur.
Dünya genelinden satışların % 3’ ü mobilden geliyor
Criteo’ nun (Kişiselleştirilmiş Performans Reklamcılığı Uzmanı) yapmış olduğu bir analize göre mobil reklam ürün pazarlamaları yapılırken, Dünya genelinde önemli rakam ve trend paylaşımlara yol açmıştır. 2014 yılının son dönem analizlerine göre sonuçlar mobil e-ticaret beklentilerinde üzerinde bir büyüme ve gelişme katetmiştir. Şu anda Dünya ortalamasına göre mobilden yapılan satışlar E-ticaretin Geleceğinin % 30’ unu oluşturmaktadır.
E-ticaret firmalarının da burada dikkate alması gereken 4 faktör yer almaktadır. Bunlarda ilki artık mobilden sadece fiyat araştırması yapılmadığı alışverişte yapıldığıdır. Bir tek ıphonelar değil diğer tüm akıllı cihazlardan satın alma işlemi gerçekleştirilmektedir. Akıllı telefonlarda ki satın alma oranları da tabletlerden yapılan alışverişlerden gün geçtikçe fazlalaşmaktadır. Giyimle ilgili alışverişlerin neredeyse üçte biri mobil üzerinden yapılmakta ve ortlama alışveriş oranları masa üstü bilgisayarlarla aynı orana denk gelmektedir.
Criteo’ nun yapmış olduğu bir analize göre yine 2015’ in öne çıkanlarına da işaret emektedir. Bu veriyi dikkate alarak mobil ticaretin önümüzde ki zamanlarda da büyüme ve gelişim göstereceğini dile getirebiliriz. Çok yakında Asya Ülkeleri kendi Pazar paylarında % 50 büyümeye girecek ve batıda ki pazarlarda aynı oranda Pazar üzerinde ki etkilerini hissettireceklerdir.
Iphonelar ve akıllı telefonlar ağır bir büyüme seyreden tabletlerin yerini kapak ve geniş ekranlı akıllı telefonlar ve ıphoneler alışverişlerde daha sık kullanılacaktır. Durum bu şekilde olurken markalarda bu gelişmeye paralel olarak mobil sitelerine çok daha fazla önem gösterecek ve farklılıklar meydana gelecektir. E-ticaretin Geleceği mobil ödemedeki alternatiflerin sorunsuz hale gelmesiyle vurucu gelişmeler yaşayacaktır.
Kullanıcıların büyük kısmı alım işlemini gerçekleştirirken aynı siteye birden fazla cihazla girdiğinden, e-ticaret sitelerinde en büyük etken fazla cihaz teknolojilerini anlamak ve geliştirmek olacaktır. Criteo sorumluları raporlarında bu konuya da değinmişlerdir ve konuyla ilgili örnek paylaşımlar vermişlerdir.
Özetle yazımızdan bir sonuç çıkarak olursak, sektör her geçen gün yeni bir ivme kazanarak yoluna hız kesmeden devam etmektedir. Günümüzde mobil ticaret E-ticaretin Geleceğini oluşturmaktadır. Mobil ticaret artık markalar ve girişimciler için yeni Pazar halini alacaktır. Hal böyle olunca da markaların neler yapacağını ve sektör gelişmesinin nasıl bir yol izleyeceğini yakın zamanda hep beraber göreceğiz.