Firmaların fiziksel mağazalarında satışa sundukları ürünleri İnternet ortamına taşımaları ve satış işlemlerini gerçekleştirmeleri sonucu e-ticaret meydana gelmiş ve 1996’ lı yıllardan bu yana büyüme ve gelişme göstererek yol katetmiştir. E-ticarete adım atmak için girişimcilerin öncelikle bir e-ticaret sitesi kurmaları gerekmektedir. E-ticaret sitesi kurmak içinse hazır paketlerden faydalanabilirsiniz.
Piyasa hali hazırda yer alan ve satılan e-ticaret paketleri çeşitlerine ve türlerine bağlı olarak istek ve ihtiyaçlarınızı karşılayacak niteliktedir. E-ticaret sitesi kurulduktan sonra yapılması gereken stratejiler ve bilinmesi gereken E-Ticaretin Kuralları yer almaktadır.
E-ticaret uzmanları ve büyük firmalar tarafından yapılan araştırmalar sonucunda internette en iyi ticareti yapabilmek için baş etkenin altyapı olduğu ortaya konmuştur. Tüketiciler ve e-ticaret site sahipleri için yapılması gereken bazı E-Ticaretin Kuralları yer almaktadır.
1.Güvenlik Önlemleri; E-Ticaretin Kuralları arasından en başta gelen ve en önemli konulardan biri site için alınan güvenlik önlemleridir. E-ticaret sitesi kurarken hem firma sahiplerinin hem de kullanıcıların haklarına sahip çıkmaları ve sorunsuz bir e-ticaret için güvenlik önlemleri tam bir altyapı firması ile çalışmaları gerekmektedir. E-ticarette özellikle ödeme aşamalarında sunucu taraflı gerekli önlemlerin alınması ve online ödemelerde alınan güvenlik önlemleriyle site saldırılara ve bilgi sahtekarlığına karşı korunmalıdır. Ödeme aşamalarından alınacak önlemlerden biri 128 BIT ya da 256 BIT SSL sertifikasının kullanılması ve online ödemelerde 3D Secure uygulamasıyla sağlanmaktadır. Ek olarak altyapı sağlayan firmalar tarafından sunucu taraflı alınacak önlemlerde oldukça etkilidir.
2.Ödeme Alternatiflerinin Kullanımı; E-ticaret sitelerinde aktif olan kullanılan birden çok ödeme alternatifi yer almaktadır. Ancak genel olarak tercih edilen ödeme alternatifleri arasında online ödeme, havale ile ödeme ve kapıda nakit ödeme gibi seçenekler sıkça kullanılmaktadır. Kurmaya karar verdiğiniz e-ticaret sitenizde güvenlik önlemlerini sağladıktan sonra yapılması gerek ödeme alternatiflerinin sorunsuz olarak çalışmasını sağlamaktır. Bunun için müşterilerden önce sipariş aşamalarını test edebilirsiniz.
3.Esnek Yapıda Olması; Kurulacak olan e-ticaret sitenizde değişen teknoloji ve isteklere bağlı olarak sürekli olarak müdahele edebileceğiniz ve yeni dizayn edebileceğiniz bir esneklikte olmalıdır. Altyapıya istek ve ihtiyaçlar doğrultusunda yeni modül eklemeleri yapılmalı ve sistem bu yapıya hızlıca adapte olabilecek bir düzeyde olmalıdır.
4.Pazarlama Stratejileri; E-ticaret sitenizi kurdunuz. Sonrası sırasına göre ürün ve fotoğraf girişlerinizi eklediniz. Ya da ürünlerinizi ve kategorilerinizi başka bir firmadan otomatik olarak sitenize çekmeye karar verdiniz ve çektiniz. Bu sıralamalardan sonra yapmanız gereken madde ürünlerinizi facebook, twitter, google plus gibi sosyal mecralarda tanıtmak ve paylaşımlar yapmaktan geçmektedir. Bununla ilgili daha önceki paylaştığımız yazılardan faydalanarak yola çıkabilir ya da sektörde sosyal medya konusunda uzman kişilerden yardım talebinde bulunabilirsiniz. Böylelikle SEO, SEM ve SMO hakkında da detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
5.Sorunsuz Destek Hattı; Ürünlerinizi ya da hizmetlerinizi satışa sundunuz ancak hem e-ticaret firmaları hem de site sahipleri için önemli olan bir konuyu gözardı ettiniz! Teknik destek konusunda hem altyapı sağlayan firmalar hem de site sahipleri 7/24 ulaşılabiliyor olmalıdır. E-ticarette müşterilerinizin size anında ulaşabilmeleri size ve markanıza duyacakları güven açısından oldukça önemlidir. Aksi halde sizinle iletişim halinde bulunmayan müşteri başka firmalara yönelecek ve satış rakip firmalarınız da dağılım gösterecektir. Bunun olmaması için müşterilerinizin size iletişim numaranızdan ve adresinizden ulaşılabiliyor olmanızı sağlamalı ve canlı destek hattıyla da müşterilerinizin ürünlerle ya da hizmetlerle ilgili anlık sorularını yanıtlamalısınız. E-Ticaretin Kurallarını sırasıyla uygularsanız sektörde tutunmanız o kadar kolay olacaktır.