Bizden HaberlerE-TicaretE-Ticaret Bilgi Bankası

E-ticaretin TarihçesiGünümüzde teknolojisinin sıçrayışıyla beraber bilgi teknolojileri de paralellik göstermiş ve hızlı bir gelişim kaydetmiştir. İnternetin gündelik hayatımıza adım atmasından sonra kendi başına yeni bir sektör haline gelen E-ticarette bu gelişmelerden nasibini almıştır. Hatta bazı Ülkelerin geçim sektörü haline bile gelmiştir. Dünya’ da ki kriz ve dalgalanmalara rağmen ekonominin kötü gidişatlarına bağlı kalmaksızın e-ticaret sektörü çığ gibi büyümeye ve kıtaları fethetmeye devam etmiştir. E-ticaretin tarihçesi de 1990’ lı yıllara uzanmaktadır. E-ticaretin tarihçesi kimimizin çocukluk yılları kimimizin de gençlik yıllarına denk gelmektedir.

E-ticaretin gelişim ve büyümesinde etkili birçok faktör yer almaktadır. Bunların en etkilisi olarak nüfusun hacmi gösterilirken, İnternetin yaygınlığı, ödeme alternatifleri, taşıma işlemlerinde ki gelişme gibi konularda önemli faktörler arasında kendine yer edinmektedir. Türkiye bu noktada avantajlı bir konumda yer alıyor da diyebiliriz. İnternet kullanımının giderek arttığı zamanlarda kullanıcıların sayısı 50 milyondan fazla bir rakam olarak gözümüze çarpmaktadır. 2011 yılı verilerine göre 36 milyon İnternet kullanan tüketicisine sahipken Ülkemiz şu anda Avrupa’ da internet kullanımında sıralamanın 6. Kısmında yer almaktadır. Bunun yanı sıra genç ve dinamik nüfusa ev sahipliği yapan Türkiye yüksek teknolojilere adapte süresince en kısada aktif olmakta ve bu da diğer teknolojik gelişmelerin başını çekmektedir.

Ayrıca yine e-ticaret sektörü için önemli konulardan olan taşıma ve ödeme işlemleri bir çok Ülkeye göre daha ön plana çıkmamıza olanak sağlamaktadır. Bugün çoğu kargo firması en geç 2 gün içerisinde kargoları müşterilerine iletir hale gelmiştir. Ayrıca gelişmiş banka sistemi sayesinde müşteriler ödemelerini kolaylıkla yapmakta ve ödemelerinde taksitli alışveriş yoluna gitmektedir.

E-ticaretin Tarihçesi

Türkiye’ de sık kullanılan ödeme yöntemlerinden biri de online ödemedir. E-ticaretin tarihçesi ve gelişiminin büyük kısmında ödeme sistemlerinin önemli bir rol oynadığını hepimiz görmekteyiz. EFT ve havale gibi ödeme sistemlerinin de sıkça kullandığı şu dönemde e-ticaret sitelerinin kullanıcılarına tüm ödeme olanaklarını sunmasının bir zorunluluk haline geldiğini de söylemeden geçemeyiz.

2011 yılı itibariyle Türkiye Pazar payı içinde e-ticaret sektöründen 22 milyar TL kazanç sağlamıştır. Adı geçen döneme ilişkin işlem sayısı yaklaşık olarak 134 milyon iken Ülkemiz tüketicileri kişi başına 164 TL tutarından alışveriş eğilimi gerçekleştirmiştir. Geçmiş yıllardan 2011 verilerini karşılaştırdığımızda bu rakamların büyüme ve gelişmeye oranla yükseldiğini görebiliriz.

E-ticaretin Tarihçesi

Bankalar arası Kart Merkezinin (BKM) ortaya son koymuş olduğu analiz ve sonuçlara göre 2012 yılının ilk sekiz aylık diliminde meydana gelen işlem hacminin 200 milyon euroyu bulduğu söylenmektedir. Dünya genelinde de bu büyüme potansiyeli Ülkemizden farklı ilerlememektedir. Fransa, İtalya, İspanya, Rusya  gibi gelişen pazarlar kendi paylarını almaktadır.

Dünya genelinde 2011 yılı verişleri 900 milyar dolar iken, 2012 yılı verilerinde bu rakam 1 trilyon doları, 2013 yılında ise 1,6 trilyonu geçmiştir.

Sektör genelinde ki en yüksek büyüme Çin tarafından gerçekleştirilirken, 2016 yılında 3 trilyon dolar Pazar hacmi seviyesine yükselmesi beklenen gelişmelerdendir. Avrupa’ da ise 2016 yılı verilerinde 230 milyar dolar işlem hacmine çıkılacağı ulaşılan anekdotlar arasında yer almaktadır.

Türkiye’ de İnternetten alışveriş eğilimi, Dünya piyasalarında ki e-ticaret veri ve analizleriyle karşı karşıya getirildiğinde belki istenilen sonucun aşağısında olmayabilecektir fakat bu potansiyeli fırsata dönüştürmenin sektördeki firmaların ve yeni girişimcilerin elinde olduğunu dile getirmek isteriz.

Genç ve dinamik nüfus ile e-ticaret sektöründe ki Pazar payımızı arttırabilir, sektörün öncüsü Ülkelerden biri haline gelebiliriz. E-ticaretin tarihçesi ve gelişiminden kısa bahsettik, e-ticaret ile ilgili daha detaylı bilgi için önceki yazılarımıza göz atabilirsiniz.

 


Bu yazılar da ilginizi çekebilir
Ücretsiz Deneyin

Tüm gelişmiş özelliklerine göz atın

Demoyu İnceleyin