E-ticaret, her gün önünden geçtiğiniz o mağazanın sanal ortama taşınmış hali diyebiliriz. Hemen hemen her esnafın, gerçek mağazasında ne yaparsa daha çok satış yapacağını yılların tecrübesiyle öğrenmiştir bu tecrübeler e-ticarette başarıya ulaştıracak. Peki hayatımıza daha yeni girmiş olan e-ticarette başarılı olmak için ne yapmak lazım? RGS Yazılım ailesi, e-ticarette kazanmak için gerekli 7 altın kuralı sizi için yazdı.
E-ticarette başarıya ulaştıracak, sitenizi veya mağazanızı alışverişlerini en kısa zamanda ve en az adımda gerçekleştirmelerine imkân tanıyan bir site tasarımı tercih edin. Sitenize ziyarette bulunan müşterilerin bilgilerini, inceledikleri ürünleri ve hatta sepetlerine ekledikleri ürün bilgisini saklayın ki; eğer alışverişi yarıda kesmek zorunda kalırlarsa daha sonra geri geldiklerinde kolayca devam edebilsinler. Pratik ve hızlı bir alışveriş tecrübesi sizin 1 adım daha öne çıkmanızı sağlayacaktır. Sitenize yapılacak olan tarafsız yorumları, yapan yakınlarınıza deneterek yorumlatın. Denetim yaptırdığınız kişilere bir kısmı internete yabancı, bilgisayar kullanmayı çok bilmeyen insanlar olsun. Onarın sizin sisteminize yaptıkları yorumları ciddiye alın ve sürekli daha kolay kullanımı olan e-ticaret siteleri araştırıp gerekirse sitenizi değiştirin.
SEO kurallarına önem vermek arama motorları tarafından bulunmanızı kolaylaştırır ve aynı zamanda sitenizi veya sanal mağazanızı ziyaret eden müşterilerin size kolayca ulaşmasını sağlar. SEO konusunda pek bilgiye sahip değil iseniz, bloğumuzda ki yazımızı okuyabilirsiniz.
Yapılan bir araştırmaya göre müşteriler bir kampanyanın sona ereceğini, bir ürünün indirimli satıştan kalkacağını görürlerse, hemen satın alma ihtimalleri artıyor. Bir yıl boyunca aynı indirimleri sunmak yerine kısa süreli kampanyalar düzenleyin ve duyurduğunuz bitiş tarihlerine uyun. Aynı zamanda fırsatları ve kampanyaları bekleyen müşterileriniz , yeni kampanya var mı diye bakmak için sık sık uğrayacaklardır.
Sitenize veya gerçek mağazanıza gelecek olan müşteriler, inceledikleri ürünleri birbiriyle karşılaştırma imkanı sunun. Karşılaştırma işlemini kısa ve öz tutun. Ürünlerin hem özellik hem fiyatları karşılaştırma imkanı sunun. Ürünlerinizi inceleyen ziyaretçilerinize, karşılaştırma yapabileceği muadil ürünleri siz gösterin. Bu yöntem sayesinden karşılaştırma yapmak için farklı siteye yönelme eğilimi azalır.
Tanınan ürünler satmak sizi öne çıkarabilir; ama popüler ürünlerde rekabet de aynı oranda yoğun olacaktır ve sizi e-ticarette başarıya ulaştıracak. Ama pazaryerinde eksikliği hissedilen, farklı sebeplerle temini zor olan ürünler sunarsanız hem site trafiğiniz artar hem de kâr marjınız yükselir. Pazara sunulması zor olan ürünleri tespit edin ve hangilerini satabileceğinize dair bir liste yaparak işe başlayın.
Ziyaretçileriniz ne satın almış olursa olsun, istedikleri veya ihtiyaç duydukları şeyin kendilerine hemen ulaşmasını isterler. Alışveriş sitelerinde ki şikayetlere bir göz atacak olursanız , müşterilerin en çok “Ürünün gelmesi çok uzun sürdü!” şeklinde şikayet ettiğini görebilirsiniz. Teslimatı hızlı olan satıcılar memnuniyeti sağlama konusunda öne çıkıyorlar. Bu sebepten dolayı teslimat sürenizi kısaltmak için elinizden geleni yapın. Düşünün ve ek çözümler üretin. Ürüne çabucak sahip olmak isteyen müşteriler için, ek bir ücret karşılığında ürünü özel kuryeyle göndermek gibi ekspres teslimat seçenekleri de sunun.
Ziyaretçilerinize ücretsiz kargo, 1 alana 1 bedava, hediye çeki gibi ikramlarda bulunun. Bu gibi küçük fırsatlar kârlı bir alışveriş yaptıklarını düşünmelerini sağlar. Bu fırsatları/ikramları e-posta göndererek duyurursanız sırf bu fırsatları kaçırmamak için gelip alışveriş yapan; veya alışveriş esnasında hediye çeki kazanmak için sepette ki ürünlerin fiyatları bildirdiğiniz miktara kadar ulaştıran müşterileriniz sayesinde satışınız artacaktır.