Bizden HaberlerE-TicaretE-Ticaret Bilgi Bankası

E-ticarette ChargebackOnline alışveriş yani e-ticaret hayatımıza girdiği andan itibaren kredi kartları ve ödeme yöntemleri ile ilgili çok çeşitli yeni kavramları da beraberinde kullanmaya başlandı. Chargeback’de bu kavramlardan birisidir.

 

Chargeback bankacılık sisteminde kullanılmaktadır ve ters ibraz anlamına gelmektedir.

 

Küresel kredi kartı markalarının, marka imajını ve kullanıcıları korumak için koyduğu kuralların başında Chargeback gelmektedir.

 

Kısaca özetleyecek olursak; online olarak yapılan alışverişlerin sonralarında herhangi bir sebepten dolayı satın alınan ürünün iade olması ya da iptal edilmesi durumlarında kredi kartlarına geri ödeme yapılmasını sağlamaktadır.

 

E-ticarette Chargeback

E-ticarette ChargebackGünümüzde Chargeback online olarak yapılan alışverişlerde oldukça sık bir şekilde karşımıza çıkmaktadır.

 

Peki, e-ticaret sektöründe ki işletmeler tarafından kayda değer kayıplara yol açan Chargeback ile ilgili işletmeler kendilerini nasıl korumalı, nelere dikkat etmelisiniz?

 

Dilerseniz Chargeback’in temel işleyişinden bahsedelim birazda. Ödeme sistemleri ve bankacılık kuruluşları her türlü dolandırıcılıklara karşı kullanıcılarını güvence altına almak zorundadır.

 

Chargeback’de bu güvencenin dayanak noktalarından bir tanesidir.  Üstelik Chargeback en önemlisi olarak karşımıza çıkmaktadır. E-ticarette Chargeback; müşterileri dolandırıcılıklara ve kimlik hırsızlıklarına karşı korumak için oluşturulmuş bir sistemdir.

 

E-ticarette Chargeback

Hizmet ve Ürün Kaynaklı Chargeback Kuralları

Hizmet ve ürünlerden kaynaklı Chargeback’ler ürün içerikleri ve kargo yanlışlıları nedeni ile ortaya çıkmaktadır. Kargoda sık bir şekilde sorun yaşıyorsanız anlaşmalı olduğunuz kargo firmasını değiştirmeniz bu konuda işe yarar bir çözüm olacaktır.

 

Ürünler ile ilgili sorunlarda ise genellikle siteniz üzerinde sergilediğiniz ürünlerin içeriklerinden kaynaklanan eksikliklerin olmasıdır. Bu sorunlarında tekrar etmemesi için ürünlerinizin içeriklerinde bulunan hataları tespit edip o hataları düzenlemeniz de bu konuda işe yarar bir çözüm olacaktır.

 

Chargeback durumlarında hızlı çözümler üretmeniz ve uygulamanız hem firmanız hem de kullanıcılar açısından sağlıklı bir yaklaşım olabilir. Bankacılık ve ödeme sistemleri firmalarının yaptırım ve cezalarından korunmanız için Chargeback durumlarını en aza indirmelisiniz.

 

Chargeback Oranları

Küresel ödeme şirketleri e-ticaret sektöründe ki firmaların Chargeback oranlarını oldukça sıkı bir şekilde talip etmektedir. Master Card, Visa ve American Express, gibi firmalar Chargeback oranlarını takip ederek %1 ya da daha altında bir oran ise bunları genellikle kabul edilir olarak değerlendirmektedir.

 

Chargeback oranı %1’in üzerine çıktığı durumlarda ise yaptırım ve cezalar devreye girmeye başlamaktadır. Bu durumda e-ticaret firmalarının hiç hoşlarına gitmeyebilir.

 


Bu yazılar da ilginizi çekebilir
Ücretsiz Deneyin

Tüm gelişmiş özelliklerine göz atın

Demoyu İnceleyin