Fatura satın alınan bir ürün/mal ya da verilmiş olan bir hizmet sonucunda satıcıdan alınan ve ödenen tutarı/miktarı gösteren zorunlu bir belgedir aslında.
Bu belgenin resmi olmasından dolayı her yerde basılması söz konusu olamaz. Bu belgeyi basabilmek için Maliye Bakanlığından onay verilmesi gereklidir. Fatura basacak olan kişinin ya da matbaanın nasıl yapması gerektiğini bilmesi ve usulüne göre fatura basması gereklidir.
E-ticarette faturanın önemi çok fazla. Birçok büyük marka ve firmanın satış operasyonlarını internete taşımasının yanı sıra piyasaya birçok yeni ve etkili olmak isteyen farklı konuları ele alan işletmeler de dahil oldu. Amma velakin e-ticarette fatura kesmek için de çeşitli zorunluluklar söz konusu oluyor. Örneğin elektronik/elektronik aletler ticareti ile uğraşan firmalar kağıt fatura basmayı ve kullanmayı değil de bunun yerine e-fatura oluşturarak sorumluluklarını yerine getirmiş olurlar.
İnternet Üzerindeki Satışlar için Fatura Örneği
E-fatura sistemini yeni tanıyan ve kullanan kullanıcılar bu konuda profesyonel uygulamalar kullanarak işlemlerini hızlandırabilir. Özellikle e-fatura üzerinde yer alması gereken bilgilerin doğru ve eksiksiz bir şekilde bulunmaması halinde çeşitli yaptırımlar söz konusu olabilir. E-faturanız hazırlanırken satış işleminin gerçekleştirileceği web sitesinin adresi, ödeme tarih ve şekli, gönderiyi taşıyacak firma ya da kişinin bilgileri, satış konusu ürün ya da hizmetin gönderildiği tarih ve iade bölümünün bulunması gerekmektedir.
E-ticarette faturanın önemi fazla olunca e-fatura yaygınlaşmaya başladı. E-arşiv uygulamasının içerisinde yer alan e-fatura hem zaman hem de maliyet açısından büyük bir tasarruf sağlayan bir yöntemdir. Bu sayede alışverişlerin takibi kolaylaşır ve de devlet açısından vergi kaçırma gibi ihtimalleri en aza indirgemiş olur. Günümüzde e-ticaret ile uğraşan bazı kurum ve kuruluşların e-fatura sistemine geçmiş olmaları gerekir, ilerleyen yıllarda da herkes için zorunlu hale getirileceği söylentiler arasında yer alıyor. E-fatura iki taraf (alıcı-satıcı) için de yasal geçerliliğe sahip bir belge olmakla beraber geçerliliğin sağlanabilmesi için alışverişin tamamlanmasının ardından müşteri tarafından verilen elektronik posta (e-posta) adresine e-faturanın gönderilmesi zorunluluğu bulunur. Yasal olarak en geç 24 saat içerisinde e-fatura oluşturulmalı ve müşteriye ulaştırılması gerekmektedir.
E-ticaret hizmetleri bakımından ülkemizde yer alan sektörde en büyük 3 firma ile entegre bir şekilde götürebilen yazılımımız sayesinde işlemleriniz kısa sürede yerine getirilmiş olur. Ürün satışınızın ardından sistem otomatik olarak faturayı hazırlar ve kişinin kayıtlı elektronik posta adresine gönderir. Bu hem zaman kazanmanız hem de maliyetlerinizi minimuma çekmeniz için oldukça efektif bir yöntemdir. Bu sayede satışlarınızı daha kolay takip edebilir ve kargolama süreci de dahil olmak üzere tüm işlemlerinizi planlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.