E-Ticaret yaptığınız web sitesinin doğru yolda olup olmadığını, potansiyelinin ne kadarını satışa dönüştürdüğünü düzenli yapacağınız analizler ile takip etmeniz gerekmektedir. E-ticarette hedeflenen başarı kriterleri, finansal ya da finansal olmayan ölçütler içerebilir. Burada önemli olan geleceğe ilişkin hedeflerinizi ve öngörülerinizi belirlemeniz ve sonrasında gerçekleşenlerle bu öngörüleri kıyaslamanızdır.
Ziyaretçilerinizin müşteriye dönüşme oranı olup sizi sonuç odaklı olmaya ve hedeflerinizi tutturmaya yöneltecektir. Önemli olan ziyaret eden sayısından çok, kaç tanesinin satın alıma dönüştüğüdür. Periyodik olarak artış olmasının yanı sıra olası düşüşleri anında analiz edebilmeniz gerekir.
Satışlarınız arttıkça kârınız da artacaktır. Bu yüzden ziyaretçi sayınız aynı kalsa bile sepet büyüklüğü artıyorsa bu iyiye işarettir. Üstelik sepet büyüdükçe göreceli olarak kargo fiyatı düşecek ve bu alışveriş müşteri nezdinde daha ucuz olarak algılanacaktır. Özel günlerde sepet büyüklüğü artsa da önemli olan genel ortalamadır. Hangi kampanyaların sepet büyüklüğünü nasıl etkilediğini izlemelisiniz.
Sitede geçirilen süre ile alışveriş sayılarını karşılaştırırsanız, alışveriş yapılması için sitede geçirilmesi gereken süreyi tespit edebilirsiniz. (Google Analytics kullanarak bu verilere hızla ulaşabilirsiniz.) Ziyaretçi sitede ne kadar uzun süre kalırsa alışveriş olasılığı o kadar yükselecektir. Farklı kanallardan gelen ziyaretçilerin (arama, banner, e-posta) kaçıncı ziyaretlerinde alışveriş yaptıkları, ziyaretçi segmentasyonu açısından oldukça önemlidir.
Aynı kişinin siteyi ziyaret etmesi, tekrar alışveriş yapması sunduğunuz hizmetin başarısının göstergesidir. Sadık müşteri oranınız düşükse, hatanın nerede olduğunu tespit etmeniz gerekmektedir. Tekrar ziyaret edenlerin ziyaret sıklığı da siteyi güncellemeniz gereken zaman aralığı ile ilgili size bilgi verecektir. (Google Analytics Ziyaretçiler / “Ziyaretçi Sadakati” adımından takip edilebilir) Sık gelen ziyaretçilere daha dinamik bir site sunmak gerekir. “Tekrar ziyaret edenlerin toplam ziyaretçi sayısına oranı”nı başarı hedefi olarak belirleyebilirsiniz.
Birçok alışveriş sitesinde, alıcıların alışveriş adımlarında siparişten vazgeçtikleri gözlemlenmektedir. Bu konuda sepet iptallerinin azaltılması hedefi önemlidir. “Google Analytics Huni’si” ile bu adımlar takip edilmeli, sorun tespit edilen adımlar için hızlı aksiyon alınmalıdır.