E-Ticaret yazılımlarında ödeme sistemleri banka sanal pos sistemlerinden aracı kurumların ödeme sistemlerine kadar birçok şekilde kullanılmaktadır. Ödeme sistemlerini kullanabilmek için öncelikle bir e-ticaret yazılımına sahip olmanız gerekmektedir. E-Ticaret yazılımınız hazır bir e-ticaret paketi yada açık kaynak kodlu bir e-ticaret yazılımı olabilir.
En çok kullanılan ödeme sistemleri
Ödeme sistemlerini iki gruba ayırabiliriz. Sanal pos sistemleri ve aracı kurumların alternatif ödeme sistemleri;
Ülkemizde en çok bankaların sanal pos altyapıları kullanılmaktadır. Sanal pos alabilmek için firma olmanız ve firma bilgileriniz için çalıştığınız bankanıza başvurmanız gerekmektedir. Bankanız size sanal pos oranlarını tek çekim ve taksitler olacak şekilde verecektir. Örneğin Akbank ile anlaştınız ve bankanız firmanızın banka ile çalışma hacmine bağlı olarak size tek çekimde %1, 3-6 ve 9 taksitte %6 olarak oran verdi. E-Ticaret sitenizde müşterinizden 100 TL’lik kredi kartı ile tek çekim bir sipariş aldığınızda 1 TL’yi bankanız komisyon olarak kesecektir. Taksitli olduğunda bankanız müşterinizden taksitle o ödemeyi alacağı için oranı yüksek tutacaktır. Firma bilgileri ile başvurunuzdan sonra bankanız e-ticaret sitenizi inceleyecektir. Sitenizde SSL sertifikanız var ise ve satış sözleşmesi, iptal iade şartları açık bir şekilde yazıyorsa bankanız sanal pos için size kullanıcı bilgilerinin olduğu bir mail atacaktır. Bu mailde bankanızda e-ticaret sitenize gelen ödemeleri takip edeceğiniz sanal pos ekranına giriş bilgileri bulunmaktadır. Sanal pos ekranına giriş yaptıktan sonra sanal pos entegrasyonunun sağlıklı yapılabilmesi için bir api kullanıcı adı ve şifresi oluşturmalısınız. Oluşturduğunuz bilgiler ile yazılım firmanız sanal pos entegrasyonunu kolaylıkla yapabilecektir. RGS E-Ticaret yazılımında tüm bankaların sanal pos altyapıları ücretsiz verilmektedir. Ayrıca entegrasyon ile ilgili teknik sorunlar ile uğraşmadan uzman ekibimiz sizin için bu işlemleri gerçekleştirecektir.
3D ve Normal Sanal Pos
Sanal pos entegrasyonunu iki şekilde yapabilirsiniz. Normal sanal pos entegrasyonu yaptığınızda müşterileriniz sitenizden alışveriş yaparken kredi kartı bilgilerini girip sipariş ver butonuna bastıklarında ödeme gerçekleşir. 3D sanal pos entegrasyonunda ise müşterileriniz sipariş ver butonuna bastıklarında cep telefonlarına şifre gelecektir. Bu şifreyi ilgili ekrana girdikten sonra sipariş onaylanacaktır. 3D Sanal pos sistemi normal sanal posa göre daha güvenlidir.
Sanal Pos Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sanal pos dolandırılmaya çok açık bir sistemdir. Normal sanal pos kullanan siteler herhangi bir doğrulama olmadığı için çalıntı kredi kartları ile sipariş verilmeye daha müsaittir. 3D Sanal pos sistemleri ile cep telefonuna şifre gelmesi kredi kartının daha güvenilir olduğunu ve aynı zamanda sipariş veren kişinin gerçek bir kişi olduğunu göstermektedir. Ayrıca 3D Sanal posda sipariş sonrası itirazlarda geri ödeme yapılmamaktadır. Sitenizde 3D sanal pos sistemi kullandığınızda müşterileriniz cep telefonu doğrulaması ile alışveriş yapacak ve alışveriş sonrasında ürünü almadım gibi itirazlar ile bankanızdan ödemesini talep edemeyecektir.
Bu gibi sebeplerle Sanal pos kullanımında 3D sanal pos kullanımını önermekteyiz.
Alternatif ödeme sistemleri arka planda sanal posları kullanan aracı firmaların vermiş oldukları bir hizmettir. Şuanda ülkemizde Turkpos, PAYU, Iyzico, Ipara, Paytr en çok bilinen alternatif ödeme sistemleridir. Birçok e-ticaret yazılım firması ve açık kaynak kodlu e-ticaret yazılımı bu sistemler ile entegre çalışmaktadır. RGS E-Ticaret Yazılımında tüm alternatif ödeme sistemlerinin altyapıları hazır bulunmaktadır. Entegrasyon uzman ekibimiz tarafından kolayça yapılabilmektedir.
Örneğin Sanal pos için Garanti bankası ile anlaştınız ve firmanızın anlaşmasına göre tek çekimde %2, 9 taksitli alışverişlerde %7 olacak şekilde bir oran aldınız. E-Ticaret sitenizden sadece Garanti kredi kartlarına taksitli alışveriş yaptırabilirsiniz. Fakat müşterileriniz tek çekimde tüm kredi kartları ile ödeme yapabilirler. Kısaca Sanal Pos da taksit kullanımı için her bir banka için ayrı ayrı anlaşma yapmanız gerekmektedir. Tabi her bankaya yıllık sanal pos kullanım ücretini ayrı ayrı ödemelisiniz.
Bu noktada alternatif ödeme sistemleri devreye girmektedir. Hem bankalar kadar başvuru esnasında katı kuralları yoktur. Hemde ödeme yöntemine göre 8-9 bankaya kadar sanal pos kullanabilirsiniz. Entegrasyonu bir kere yapar sonrasında tüm bankaların sanal poslarını tek çekim ve taksitli olacak şekilde kullanabilirsiniz. Alternatif ödeme sistemlerinin oranları sanal posa göre fazladır fakat taksitli alışveriş yaptıran firmalar için ideal ödeme yöntemidir.