Bizden HaberlerE-TicaretE-Ticaret Bilgi Bankası

 

Paypal Türkiye’ de e-ticaret sahibi müşterilerine 06 Haziran 2016 itibari ile destek veremeyeceğini açıklamış ve bu durumu lisans alamamasına bağlı olduğuna ilişkin açıklamalarda bulunmuştur. 2015 senesi haziran ayında hayatımıza giren 6492 sayılı elektronik ödeme sistemleri mevzuatına istinaden Türkiye’ de hizmet veren tüm şirketler sunucularını yine Türkiye’ de tutma zorunluluğuna tabi tutulmuştur.

Bilgilerin korunması amacı ile yürürlüğe alınan bu kanun Türkiye’de yer alan girişimcilerin ve e-ticaret sahibi şirketlerin veri güvenliğinin korunması esasına dayandırılmaktadır. PayPal’da istenen bu özelliklerin tam tersi durumda yani sunucuları ülkemizde değil yurt dışında olduğundan dolayı lisans alamamış ve Paypal Türkiye pazarını kapattı kararı almıştır.

Paypal internet üzerinden ödeme sistemi noktasında müşterilerine seçenekler sunan güvenli alışverişe olanak sağlayan bir platformdur. 1998 yılında güvenlik yazılımına katkıda bulunmak amacıyla Amerika da Confinity ismiyle kurulmuş bir şirket olup online ödeme ile ilgili kısmı 1999 yılında faaliyete girmiştir. 2000 yılında büyük bir şirket ile birleşerek şimdiki adını almıştır.

Yakın bir tarihe kadar Paypal üzerinden belirli marketler ve anlaşmalı bankalar üzerinden kart almak ve makul bir havale ödemesi yaparak bu karta para yüklenmekte ve alışveriş yapılmaktaydı. Yine sevdiklerinize en kısa yoldan para göndermek için e-posta üzerinden havale ödemesi yapma gibi seçeneklerde PayPal tarafından getirilen yenilikler arasındaydı.

Yine paypal müşterilerine bankalar ile tek tek görüşmelerine gerek kalmadan birçok banka ile anlaşma sağlamakta ve yapılan online ödemelerde sanal bakiyeler oluşturmaktaydı. En çok kullanılan sistemlerden biri olan Paypal müşterilerine avantaj sağlarken ne oldu da Türkiye’de bu duruma geldi?

 

Neden Paypal Türkiye Pazarını Kapattı?

Yazımızın en başında belirtmiş olduğumuz gibi PayPal sunucu noktasında lisans alamadığı için ve sunucularını buraya taşıma kararı almadığı için haziran ayından itibaren verdiği hizmeti sonlandırmak zorunda kalacaktır.

Paypal’ın lisans alamaması ve lisans almak için sunucularını taşıma kararını vermemesi oldukça değişik olarak karşılanırken PayPal’ın böyle bir tutum sergilemesi ardında iki neden olduğu dile getirilmektedir. Bu nedenler arasında ilki yeni sunucuya yönelik yatırım yapmaktan kaçınmak ikinci neden olarak da bilgileri kendi kontrolleri altında tutmak gibi nedenlerin yer aldığı belirtilmektedir. Ancak bunlar yine de tahmini nedenler olarak yer alırken

Paypal tarafından konuyla ilgili detaylı ve bilgi veren açıklamalar yapılmamıştır. Bunların yanı sıra Türkiye’ de e-ticaret sektörü giderek artış göstermekte ve rakipler arasında ki rekabet de hız kazanmaktadır.

 

Paypal Türkiye Pazarını KapattıPayPal Türkiye Pazarını Kapattı Peki Şimdi Ne Olacak?

Yurt dışı ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’ de kendi sanal para ve bakiye tutucularını kontrol altına almak ve bundan fayda sağlamak istemektedir.  Türkiye’nin şuanda uygulamaya karar verdiği sisteme çok uzun zamandan itibaren AB Ülkeleri tarafından uygulanmakta ve bu noktada hizmet veren şirketler kendilerini bu duruma göre ayarlamaktadır.

Türkiye’ de Paypal benzeri şirketlerin sayısında giderek artış yaşanırken PayPal benzeri tek nokta üzerinden yürüyen şirketler şimdilik yoktur. Ancak rekabet arttıkça online ödeme sistemi şirketleri de kendi içinde yeni bir düzen ve gelişme gösterecek bizim Ülkemizde de yeni PayPal’lar ortaya çıkacaktır.

İlerleyen dönemde neler olacağı ve PayPal’ın bu konu ile ilgili bir açıklama da bulunup bulunmayacağı ise bir merak konusu. Şimdi ki kararı verdiği hizmete son vermek olan şirket ilerleyen dönemlerde sunucularını taşımaya karar verecek mi yoksa Ülkemiz piyasasından tamamen mi çekilecek işte herkesin kafasını kurcalayan asıl sorunun cevabı ise merak uyandırıcı.


Bu yazılar da ilginizi çekebilir
Ücretsiz Deneyin

Tüm gelişmiş özelliklerine göz atın

Demoyu İnceleyin