Sosyal medya uygulamaları şuan ki dönemde bireysel olarak vazgeçilmezlerden biri olduğu gibi, artık ve e-ticaret sahipleri için de çok önemli durumdadır. Özellikle anlık etkileşimin ve geri bildirimlerin önemli olduğu bir dönemde e-ticarette sosyal medya kullanımı ve mobil uygulama yönetimi kritik bir hale gelmektedir. E-ticaret sitelerinin sosyal medyada ve uygulamalarında en sık yaptığı hatalara bir göz atalım…
1) Bir e-ticaret sitesinin sahip olduğu kişilerin uygulama üzerinden yaptığı en sık hatalardan birisi, kullanıcıya çok sık bildirim göndermesidir. Kullanıcıyı ilgilendireceğine emin olunan kampanyalar olmuş olsa bile, haftada bir veya iki defadan fazla bildirim göndermek, kullanıcının büyük ihtimalle takip etmemesine neden olacaktır. Sürekli ‘ben buradayım, haydi alışveriş yap’ dercesine kendini hatırlatmak son derece takipçiyi uzaklaştırmaya yönelik adımlardır.
2) Uygulamanın web siteden farklı içeriğe sahip olması da çok sık karşılanmayan bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. E-ticaret sitenizle sosyal medya hesapları arasında kampanya, indirim veya ürün bilgileri konusunda güncellemeler yapılmıyor olabilmektedir. Aynı anda güncelleme olmaması karşısında kullanıcı bu durumdan negatif olarak etkilenebilmektedir. Uygulamada görünen bir ürün aslında stoklarda bitmiş olabilmektedir. Bu durum alıcı karşısında olumsuz görünen ve aynı zamanda satış oranına düşmesine yönelik bir durumdur.
3) Sosyal medyada gelen iyi veya kötü yorumlar olabilir. Yapılan yorumlara mutlaka hızla geri dönüş yapmak gerekmektedir. Aldığı ürünlerden memnun olmamış tek bir kişi bile kısa bir süre içerisinde binlerce takipçilerinize ulaşarak sizi kötüleyebilir. Buna imkân vermemek için en ufak bir sorunda bile müşterinizi ikna edici bir şekilde samimi bir diyalog kurmalı ve sorunu halletmeniz gerekmektedir. Çoğu e-ticaret sahipleri sosyal medya hesaplarında çok sayıda paylaşım yapmaktan, takipçilerden gelen geri dönüşlere, tavsiye, öneri ve yorumlara dikkat etmemektedir. Oysa her anlamda takipçiniz ile iletişimde olmak sizler için bir yıldız ekleyecektir.
4) Sosyal medya hesaplarında sahte takipçi satın alınması çok sık yapılan bir yanlıştır. Ne kadar çok takipçim olursa o kadar güvenilir veya popüler görüneceğini sanıyor iseniz çok yanlış bir durumdasınız demektir. Sosyal medyada aktif olan olarak kullanan herkes artık sahte takipçili hesabı ayırt edebilecek tecrübeye sahip durumda. 100 bin takipçiniz var ama paylaşımlarınızı 3 kişi beğeniyorsa, bu durum marka algısı açısından güçsüz görünmeye yol açmaktadır.
5) Web sitesi ile mobil uygulamanın fırsatlar konusunda birbirinden ayrılmaması büyük bir hata olabilmektedir. Eğer biri sizin uygulamanızı telefonuna indirmiş ise uygulamaya özel bir ayrıcalık tanımanız, özel fırsatlar, kampanyalar sunmanız gerekmektedir. Uygulamayı indirmenin herhangi bir ayrı yönü olmayacaksa, kullanıcı biraz inceleyip, alacağını alıp uygulamayı telefonundan silmeye meyilli olabilmektedir.
6) Uygulamada üye olma ve ödeme adımları uzatılmaması gerekmektedir. E-posta adresi, cep telefonu, şifre ve adres bilgisi dışında başka bilgiler istemek kullanıcıyı sıkar. Ayrıca uygulamanızda kredi kartı ve adres bilgilerini kaydet özelliği mutlaka bulunmalı ve tercih müşterinize bırakmanız faydalı olacaktır. Müşteri her alışverişinde bu bilgileri tekrar yazmak istemeyebilir. Eğer uygulama zor ve kullanışsız olursa telefonundan silmek için müşteriniz hiç tereddüt etmeden silebilir.