Bizden HaberlerE-TicaretE-Ticaret Bilgi Bankası

Yeni bir işe başlayanlar için 6 adımda tavsiyeler

Yaşanan ekonomik sıkıntılar, ek iş olarak iş kurmak isteyenler veya maaşlı çalışmak istemeyen bireyler kendi işini kurma yolunu seçiyor. Günümüzde girişimcilerin sayısının artması, teknoloji ve interneti iyi kullanmanın avantajları da bu sayının artışına destek oluyor. Peki yeni bir iş kurmak ve işinizde başarılı olmak, bunun sonucunda da para kazanmak gerçekten bahsedildiği gibi kolay mı? Bu süreçte yolunuza çıkacak zorluklara veya başta dikkat etmeniz gereken konulara hazırlıklı mısınız? Yeni bir kurarken iş fikriniz ile ilgili dikkat etmeniz gereken konuları sizler için bir araya getirdik.

 

e-commerce

 

1- Yeni bir iş kurmak ile ilgili kendinize açık olun.

İş aramaktan yorulmuş olabilirsiniz, maaşınızdan memnun olmayabilirsiniz. İş hayatınızın kontrolünü elinize almak ve kendi işinizin patronu olmak isteyebilirsiniz. Hatta bu konu sizi korkutuyor da olabilir. Zaman zaman aklınıza gelen iş fikirlerini öteliyor da olabilirsiniz.

Yeni bir iş kurmadan önce ilk cevap vermeniz gereken soru “Neden?”, Neden bir iş kurmak istiyorsunuz? Bu sorunun cevabı ekseninde iş modelinizi ve iş fikrinizi oluşturursanız, başarıyı yakalamanız çok da zor olmaz. Bir iş, iş yapmış olmak için yapılmaz.

 

2- Sektörünüze, iş alanınıza karar verin.

Amerika’yı yeniden keşfetmenize gerek yok. En iyi iş fikirleri yurtdışında gördüğünüz duyduğunuz örnekler, bazen kendiniz için bulduğunuz çözümler, bazense en kolay gözüken temel ihtiyaçlar olabilmektedir. Bu temel ihtiyaçlara veya çözümlere, daha iyi ve farklı yaklaşımlar getirerek de kendinize bir iş alanı oluşturabilirsiniz.

Baktığınızda etrafınızda pek çok tekrar eden, benzer iş fikirleri göreceksiniz. Ya şu işi neden şöyle yapmazlar, bunu böyle yapsalar daha iyi olurdu gibi. Ne yaptığınız kadar nasıl yaptığınız da önemlidir. Hepimiz ekmek alıyoruz, kıyafet alıyoruz. Evimizin musluğu bozulduğunda bir usta çağırıyoruz veya elektrikçi çağırıyoruz. Burada önemli olan, ihtiyaç ortaya çıktığında ilk siz mi akla geliyorsunuz?
Kendi iş modelinizi iyi şekillendirmeli, sektörü ve iş alanını iyi seçmelisiniz. En önemlisi de ne yaptığınız kadar nasıl yaptığınıza da odaklanmalısınız.

 

3- Kolay ve temel bir iş planı oluşturun.

Yeni bir iş fikrini hayata geçirmek isteyen girişimcilerin çoğu ya çok detaylı ve bitmek bilmeyen iş planlarının içinde boğuluyor ya da hiç iş planı hazırlamıyor. Temel bir iş planı oluşturmak ve bunu zamanla geliştirmek en doğru yöntemdir. Neler sunduğunuzu, nasıl sunduğunuzu, hedef kitlenizin kimler olduğunu, ne kadar harcama yapmanız gerektiğini gösteren 1 veya 2 sayfalık bir plan hazırlayın. Zaman içerisinde mutlaka değişiklik gösterecektir o yüzden en başta basit ve temel bir iş planı oluşturmanız önemli.

 

4- Hedef kitlenizi şekillendirin.

Hedef kitle oluşturmak kolay gibi gözükse de biraz emek ve zaman isteyebilir. Etrafınızda birçok saçma örnek görüyorsunuzdur. Tüm kadınlar ya da tüm erkekler gibi bir hedef kitle olamaz. Dünyanın en büyük markalarından Coca Cola‘nın veya Mc Donalds‘ın bile böyle bir hedeflemesi olmaz. Bütçeniz sınırlı olacağından hedef kitleyi de doğru belirlemek çok daha iyi sonuçlar getirecektir.

Örneklemek gerekirse;
• İstanbul Anadolu yakasında Kadıköy bölgesinde oturan, 25-45 yaş aralığında çalışan bayanları hedeflemek,
• Türkiye’de yaşayan 18-25 yaş aralığında olan erkek üniversite öğrencilerini hedeflemek,
• İstanbul da yaşayan X marka otomobil sahibi olan erkek ve kadınları hedeflemek. Bu örnekler artırılabilir fakat temelinde 2 ve daha çok kırılım ile hedefleme yapmak daha doğru bir kitleye odaklanmayı sağlayacaktır.

 

5- Fiyat politikanızı belirleyin.

Fiyat politikası belirlerken, fiyatlarınızı sadece masraflarınız üzerinden belirlemeyin. Hesaplamayı unuttuğunuz masrafları da dahil edin. (Vergi, personel maliyeti, iade veya fire gibi.) Piyasayı araştırın, aynı hizmeti veya benzer hizmeti sunan diğer işler ile kıyaslayın. Sonrasında da oturup hesaplamaya koyulun. Yıllık ne kadar kazanç elde edebilirsiniz? Bu kazanç için aylık veya haftalık ne kadarlık bir satış hacmine ulaşmanız gerekir? Bu soruları da göz önünde bulundurarak Fiyat ve gelir planınıza göre fiyat politikanızı belirleyin.

 

6- Gezin, zorlayın ve ilk müşterilerinizi bulun.

Zor kısma geldiniz. Müşteriniz yok ise en iyi ürünü ve hizmeti sunun. Dünyada milyonlarca kaliteli ürün veya hizmet satış başarısını yakalayamadığı için yok olmuştur. Zamanınızın büyük bir bölümünü satışlara ayırmalısınız. Hemen başlamalısınız. Tüm eş, dost, tanıdık, akraba kim varsa önce ne iş yaptığınızı onlara anlatın. Çok büyük beklenti içine de girmeyin çünkü sadece eş dost akraba ile yeni bir iş fikri veya yeni bir iş başarıya ulaşmaz. Bunu yapmalısınız ve beklentinizi de minimumda tutmalısınız.
En doğrusu, bu ürün veya hizmet için ulaşmanız gereken ilk 100 hedefin listesini yapın ve işe koyulun. Belli bir ölçeğe gelene kadar ürününüzü ve hizmetinizi en iyi siz satarsınız. O yüzden zaman kaybetmeden aksiyon almaya başlayın.


Bu yazılar da ilginizi çekebilir
Ücretsiz Deneyin

Tüm gelişmiş özelliklerine göz atın

Demoyu İnceleyin