Bizden HaberlerE-TicaretE-Ticaret Bilgi Bankası

 

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının, Mesafeli sözleşmeler ilişkin uygulama usul ve esaslarını düzenlemeyi amaçlayan Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunla uyumlu olarak 27 Kasım 2014 tarihinde Resmi Gazete’ de yayımlandı.

Yeni Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği, e-ticaret şirketlerini ve tüketicileri yakından ilgilendiren maddelere düzenlemeler getirmektedir. E-ticarette özellikle tüketiciyi korumaya ilişkin yeni düzenlemeler getiren yeni Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği, aynı zamanda e-ticaret şirketlerini de yeni sorumluluklar kazandırmaktadır.

Yeni Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği, üç ay sonra hayatımıza girecektir.

 

Peki Yeni Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği E-ticaret Sitelerini Nasıl Etkileyecek ?

 

Ön Bilgilendirme

 

Satış yapmakta olan e-ticaret sitelerinin ve e-ticaret şirketlerinin yönetmelikte sayılan bilgileri tüketiciye satışa başlamadan önce sunuyor olması gerekmektedir. Tüketicinin ön bilgilendirilmesi esli Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde de yer almasına karşın, Yeni Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği ile tüketiciye sunulacak bilgi kapsamları çerçevesi genişletilmiştir.

 

İlgili E-ticaret siteleri, tüketiciyi en az on iki punto büyüklüğünde, anlaşılabilir bir dilde, açık, sade ve okunabilir bir düzeyde olacak bir yazıyla bilgilendirmekte yükümlüdür.

 

Ayrıca e-ticaret siteleri satıştan önce tüketicinin ön bilgileri edinmiş olduğunu teyit etmesini sağlamak durumundadır aksi bir halde tüketici siparişi ile bağlı olmayacaktır.

Yeni Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği E-ticaret Sitelerini Nasıl Etkileyecek

Sözleşmenin Yerine Getirilmesi ve Teslimat

E-ticaret siteleri, sipariş kendilerine ulaştığı tarihten itibaren taahhüt etmiş olduğu süre içerisinde malı göndermekle yükümlüdür ve bu süre her halükarda ne olursa olsun 30 günü aşmayacak şekilde olmak zorundadır. E-ticaret siteleri, malın teslimine kadar oluşan kayıp ve hasarlardan sorumlu olmaktadır.

Malın esas bedeli dışında herhangi bir ilave bedel talep edilmemesi için tüketicinin açık onayının ayrıca alınması gerekmektedir.

Satın alınan malın veya hizmetin teslimi artık mümkün olmayacaksa, E-ticaret sitelerinin 3 gün içinde durumu tüketiciye bildirme ve teslimat masrafları da dahil olmak üzere tüm tahsile edilmiş olan ödemeleri en geç 14 gün içerisinde tüketiciye iade etmesi zorunlu kılınmıştır. Malın stokta olmama durumu bu kapsam dışında yer almaktadır.

Yeni Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği E-ticaret Sitelerini Nasıl Etkileyecek

 

Cayma Hakkı

 

Yeni Mesafeli Satışlar Yönetmeliği ile getirilen en kapsamlı değişiklikler cayma hakkı üzerinde toplanmıştır.

Eski Mesafeli Satış Yönetmeliğinde 7 gün olan cayma hakkı Yeni Mesafeli Satışlar Yönetmeliğinde 14 güne yükseltilmiştir. Tüketici eskiden olduğu gibi yeni yönetmelikte de süre içerisinde herhangi bir gerekçe sunmaksızın veya cezai şart ödemeksizin satın almış olduğu malı iade edebilecektir.

Cayma hakkının süresi, hizmet ifasına ilişkin sözleşmelerde sözleşmenin kurulduğu gün; mal teslimine ilişkin sözleşmelerde size malın teslim alındığı gün başlayacaktır. Ancak cayma hakkının kullanılması için malın teslimini beklemek gerekmektedir, malın satın alınmasından malın teslimine kadar olan süre içerisinde de tüketici cayma hakkına sahip olabilecektir.

Eğer tüketici ön bilgilendirme de veya mesafeli satış sözleşmesinde cayma hakkı konusunda yeterli şekilde bilgilendirilmemişse, tüketici cayma hakkını kullanmak için 14 gün süresine bağlı olmayacaktır. Bu süre her halükarda cayma süresinin bittiği tarihten itibaren 1 yıl sonra sona erecektir.

 

Tüketicilerin cayma hakkına ilişkin bildirimi yönelttiği tarihten itibaren 10 gün içerisinde malı göndermek zorundadır. Ayrıca tüketici iadeye ilişkin masraflardan da sorumlu tutulmamaktadır.

Tüketici, cayma süresi içinde malı, işleyişine, teknik özelliklerine ve kullanım talimatlarına uygun bir şekilde kullandığı taktirde meydana gelen değişiklik ve bozulmalarında da sorumlu tutulmayacaktır.

 

Yeni Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği E-ticaret Sitelerini Nasıl Etkileyecek

 

Bilgi Saklama

 

Yeni Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği ile e-ticaret siteleri de diğer İnternet siteleri gibi 3 yıl boyunca satışa ilişkin kayıtlarını, cayma hakkını, ön bilgilendirmeyi, teslimatı ve diğer hususlara ilişkin bilgi ve belgeleri saklamak zorundadır.

Yeni Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği E-ticaret Sitelerini Nasıl Etkileyecek

Yeni Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği E-ticaret Sitelerini Nasıl Etkileyecek konulu makalemizi sizler için oluşturduk. Siz de Yeni Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği E-ticaret Sitelerini Nasıl Etkileyecek konulu makalemize görüş ve yorumlarınızı bildirerek bizimle irtibata geçebilirsiniz.


Bu yazılar da ilginizi çekebilir
Ücretsiz Deneyin

Tüm gelişmiş özelliklerine göz atın

Demoyu İnceleyin