Türkiye yerli kredi kartı ile kendi ödeme şeklini faaliyete geçirmeyi planlamaktadır. Yerli kredi kartı TROY ile e-ticarette ödeme şekilleri geliştirilmektedir. Peki, bu TROY ismi nereden gelmektedir? Hemen hemen hepimizin aklında bu soru vardır mutlaka. Teknoloji ve gizlilik noktasında Dünya standartlarına ulaşmış Türkiye’ ye ait bu mecranın adı Türkiye’nin Ödeme Yönteminden almıştır. Türkiye’nin kısaltmasından: Tr, Ödeme olarak: o, Yönteminden: y harfleri gelerek Troy ismi ortaya çıkarılmıştır.
Troy sadece Türkiye’ ye özel bir kart olduğu için başka ülkelerde kullanımı olmayacaktır. Yani Troy kartının arkasında koskocaman bir Türkiye var. Türkiye Troy kartını ilerleyen zamanlarda daha da geliştireceği söylenmekte. Türkiye’ de bilgi birikimi, deneyim ve teknoloji olduğu için bu kartın ileri seviyede kolay bir şekilde geliştirilebileceği dile getirilmektedir.
Yerli kredi kartı olan Troy e-ticaretle ilk kullanımına sunuldu. . Türkiye de bulunan tüm ATM, pos, e-ticaretle ilgili olan siteler 1 Nisan 2016 itibarı ile yerli kartı olan Troy’u kullanmaya başladı. 1 Nisan 2016 itibarı ile TROY logolu kartların hazırlıklarına başlandı ve bu kartlar sayesinde işlemler en kısa sürede gerçekleştirilmeye başlandı. Pek yakında çoğu insanın cüzdanında TROY logolu kartlar bulunacak.
TROY sayesinde ister internet üzerinden ister postan isterseniz de ATM’lerden olsun işlemlerinizi yaparken uzun kuyruklar da beklemeden sorunsuz bir şekilde halledeceksiniz.
Troy kartı hakkında BKM tüm çalışmalarını tamamladı. Yerli kredi kartı Troy sayesinde işlemler artık daha rahat olacak. Artık tüm ATM, Pos, E-ticaret sitelerinde işlemlerimizi yapabileceğiz. Yerli kredi kartı Troy ile hedeflenen amaç nakitsiz ödeme toplumu oluşturmaktır. Bu düşünce 2023 yılına kadar hayata geçirilmesi planlanan eylemlerden bir tanesidir. Yapılan açıklamalar da 2023 yılında kesin olarak bu işlemin hayata geçirileceği de ifade edilmiştir.
BKM Genel Müdürü Dr. Soner Canko konu ile ilgili gerekli açıklamalarda bulunmuştur. Canko yaptığı konuşmada BKM’nin önündekileri değerlendirerek çalışmalarına devam ettiğini Türkiye’nin ilk yerli kredi kartı için uzun zaman boyunca çalıştıklarını ve arkasında büyük bir altyapı olduğunu dile getirmiştir. Dünya’ da ki diğer kartlar ve bankaların bize ipucu gösterdiğini ve bu gelişmelerin Ülkelerin ekonomisinde büyümede katkısının olduğunu söylemektedir. Ayrıca kartla yapılan alışverişlerde kayıt dışı ekonomi engellenmekte, enflasyon bu ödeme yöntemiyle düşmekte, yeni istihdamlar ortaya atılmakta ve nakit para sıkıntısı ortadan kaldırılmaktadır.
BKM Genel Müdürü Soner Canko yaptığı açıklamada başarılarının ardından sekiz kişilik küçük bir ekibin yer aldığını ve projenin çekirdek ekibin yüksek performansı ile faaliyete geçirildiğini dile getiren Canko, sahip olunan kartların son kullanma zamanı gelmeden TROY olarak yenilenmesinin tasarruf olarak algılanmayacağını, bu sebeple banka tarafından bu şekilde bir hazırlığın yer almadığını da belirtmiştir. Şimdilik yerli kredi kartı Troy’ un ihracatı üzerinde düşünülmese de gelecekte böyle bir şey olup olmadığıyla ilgili Avrupa’ da 6 Ülke’ de yerli kartımızın tanıtımının yapıldığı ileri dönemde ise özellikle başta Afrika olmak üzere gelişmekte olan Ülkelere ihracat yapılabileceğini dile getirmiştir.
Rekabetin hızla büyüdüğü bu dönemde hem e-ticaret hem de günlük kullanım için yerli sermayemiz olan Troy oldukça büyük bir önem kazanmaktadır. Ülke ekonomisinin gelişmesi, yeni iş olanakları ve istihdam için işletmeler ve e-ticaret sitesi sahipleri kart kullanımına özen göstermelidir.